12 de novembre de 2009
1 comentari

Últimament estem de sort

Els qui ens agrada la novel·la negra i som lectors en català, sembla que últimament estem de sort, perquè després d’haver llegit durant aquests últims anys els llibres del suec Henning Mankell, ja crèiem que difícilment ens obsequiaria amb un altre relat policíac “L’home Inquiet”, on el policia ara ja jubilat Kurt Wallander veu pertorbada la seva tranqui-la jubilació per esdeveniments familiars.
Mari Jungstedt, apareix de la mà de Columna, per engruixir el panorama de novel·listes suecs, que després de la desaparició de l’Stieg Larsson i dels últims cops de cua del Mankell, semblava que no hi hauria relleu, però la novel·la “Ningú no ho ha vist”, que he començat a llegir i la següent “Ningú no ho ha sentit” em tindran ocupats els meus propers viatges quasi quotidians a Barcelona amb tren.
Però les bones notícies no s’acaben aquí, ja que m’he trobat als nassos una nova novel·la de Jo Nesbo, Noruec (no ens movem dels països escandinaus) amb el títol de “Nèmesi”  editat per Proa; ja em va agradar força l’altra novel·la “El pit-roig” que va editar aquesta mateixa editorial, així que vaig fent pila per als meus viatges.
Però la cosa no acaba aquí, així que estirant del filet m’ha sortit Fred Vargas amb la seva novel·la “Un lloc incert” de la mà d’AMSTERDAM LLIBRES, segell del Grup Cultura 03, més conegut per la seva col·lecció ARA LLIBRES, caldrà buscar l’anterior novel·la d’aquesta autora francesa “La tercera verge”, per anar engruixint la pila. (continua…)

Dos llibres més que han passat engruixir la pila són: “El veredicte de llautó”, de Michael Connelly, tota una incògnita per a mi, i finalment “Si els morts no ressusciten”, de Philip Kerr, editat per La Magrana en la seva col·lecció La Negra.
El veure La Negra, no puc deixar de pensar en l’antiga col·lecció on varen editar tots aquells escriptors dels Països Catalans que en bona part esperonats per en Jaume Fuster varen fer la seva aportació a la novel·la negra a casa nostra: Jaume Fuster, Maria Antonia Oliver, Antoni Serra, Margarida Aritzeta, Fuster-Toni Lloret amb el Mic-Mac, i l’Andreu Martin, varen donar gruix aquesta col·lecció i varen consolidar el projecte de crear una novel·la negra al nostre país seguint els passos de Manuel de Pedrolo.
No sé com es troba en aquests moments la producció dels nostres escriptors en aquest gènere, tot i que em resisteixo a classificar com a gènere aquesta literatura, estic esperant llegir la novel·la de Sebastià Bennasar “Mateu el President”.
Crec sincerament que en una de les coses que el nostre país està una mica normalitzat és en el fet de poder trobar un bon nombre de títols traduïts de novel·la negra, i això ve de llarga tradició, tant amb la Cua de Palla, amb tots els millors títols de la novel·la negra americana i altres edicions de grans autors, que han anat apareixen en diverses col·leccions literàries del nostre país: P.D. James, Patricia Higsmith, Andrea Camilieri, Agatha Christie, Donna Leon, George Simenon, Arthur Conan Doyle, etc, i segur que me’n deixo molts.

És per això que al títol deia que estem de sort, si més no els qui ens agrada llegir en general i en concret aquest tipus de literatura, i és que en aquests moments i d’altres, poder assassinar algú, ni que sigui literàriament, et deixa molt relaxat. 

  1. El que m’agradaria saber és per quin motiu la versió catalana de l’home inquiet ha sortit dos mesos més tard que la castellana. Ho voldria saber per no ser mal pensada… A mi m’ha costat força esperar, amb aquella fe…

    Has provat de llegir Anne Holt, noruega? A mi m’agrada força. El de la Jungstedt no m’ha acabat d’agradar. La primera part del llibre és un garbuix de confusions, lingüístiques, sintàctiques, de coherència i fins i tot de personatges. Després millora. També m’agrada molt Elizabeth George, si no la coneixes, ho pots intentar. I és força bona, d’un gallec, Domingo Villar: La playa de los ahogados. Molt bona creació d’atmosferes (en aquesta novel.la, l’anterior no cal llegir-la).

    Salut! Montse

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!