4 de febrer de 2006
Sense categoria
0 comentaris

Endesa, «mejor rota que ajena»

S´acaba un altre termini en el procés de l´OPA de Gas natural a Endesa. El govern té clar que a Espanya li fa falta una empresa de talla europea en el sector energètic. En paraules de Maria Teresa Fernández, la companyia resultant estarà «entre les majors d´Europa», «per l´interès dels ciutadans».
Té raó quan diu que tenir una companyia forta és de l´interès de tots. Els grans reptes en el món de l´energia que vindran demanen grans empreses energètiques. Afrontar inversions en hipotètiques noves centrals nuclears de 600 milions d´euros, noves inversions en centrals solars, noves inversions en nous tubs de gas connectats a Àfrica i a Europa, noves produccions d´Hidrogen, desenvolupament de nous combustibles vegetals,… exigeix tenir empreses amb forta capitalització i modernes. La nova companyia resultant té el potencial adequat per poder-ho fer.
Les condicions que el govern ha imposat a Gas Natural per evitar que la OPA afecti la competència del mercat semblen salomòniques. Es tracta de disgregar de la nova empresa la part del negoci de gas que tenia Endesa i la part d´electricitat que tenia Gas Natural. Tan pel que fa a la generació com pel que fa a la distribució. Aquests actius disgregats s´han de posar a la venda amb subhasta, fet que pot reforçar als altres operadors del mercat, o bé pot provocar el naixement d´un de nou.

Les condicions imposades pel govern milloren parcialment la competència del mercat, però no són ni de bon tros les que farien que el mercat fos completament transparent. És molt difícil per una companyia petita negociar amb una de gran.
Si es vol competència de debò, si es vol que les empreses tinguin els millors preus, és millor facilitar que es puguin agrupar en una mena de central de compres per augmentar la força de compra; cosa que avui no és possible. Si es vol que el preu del gas baixi, s´ha de propiciar la connexió amb tub, abaixant la quantitat de gas que arriba en vaixell; es pot forçar a la companyia de gas a fer la connexió amb Europa, a Lió. Si es vol que hi hagi competència de debò s´ha d´obrir el mercat a altres companyies estrangeres, avançant la data prevista a tal efecte. Això sí que ens porta a jugar a primera divisió de competència.
Les condicions del govern no alteren el mercat que teníem fins ara; on hem vist que les companyies grans, Gas Natural sense anar més lluny, arribés a amenaçar a una part dels seus clients de trencar unilateralment, sense més, el contracte de gas que tenien pel sol fet de que no li era rendible mantenir-lo. D´això se´n diu prepotència. No sembla que la direcció en la que anirem ho resolgui.
Per altra part hem pogut veure com Endesa ha fet tot el que ha pogut per ensorrar l´operació. Ho ha fet Endesa, sense que cap dels seus accionistes expressessin estar en contra de l´OPA. Sorprèn veure els moviments jurídics, les pressions polítiques que ha fet Endesa per anar en contra de l´OPA. Però encara sorprèn més el moviment encaminat a baixar el valor de l´empresa distribuint l´actiu en tresoreria resultat de la venda de la seva participació a Amena, l´enorme campanya publicitària que fa, o la promoció de venda de gas a preus per sota del seu cost. Tot plegat per obtenir que el valor de l´actiu de l´empresa sigui molt inferior al que havia calculat Gas Natural i aquest es vegi obligat a desdir-se.
La pregunta que ens hem de fer és, els accionistes actuals no tenen res a dir davant la dilapidació de recursos que fa Endesa? No teniu la impressió que aquesta «antes rota que ajena» és un dejà vue?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!