Josep M. Cervelló

llibreta de camp

6 de maig de 2008
Sense categoria
3 comentaris

Educació: un servei que tanca de nit

Només hi ha 46 instituts en tot Catalunya, i concentrats en ciutats de més de 50.000 habitants, que ofereixin el batxillerat nocturn en les diverses modalitats. L’habitual és que només hi hagi un institut per localitat a ciutats com Cornellà, Igualada, Manresa,  Mataró, Montcada i Reixac, Vilafranca, Rubí, Lleida, Girona, Reus, Tarragona o Sant Boi de Llobregat. A la comarca del Baix Llobregat n’hi ha només vuit,  amb 23 grups de primer i segon de batxillerat, a Sant Boi, només l’IES Rubió i Ors n’oferta tres de grups. L’ordre de no matricular per a l’any vinent i de tancar l’oferta nocturna de batxillerat, donada pel departament d’Educació de la Generalitat, és difícil d’explicar sinó és per la visió mercantil de l’educació que caracteritza l’acció del conseller Ernest Maragall. Per les protestes que ha aixecat aquesta amenaça, la concentració d’avui a la plaça de sant Jaume i la vaga del proper 14 de maig,  sembla que ara parlen de “racionalitzar” l’oferta i mantenir alguns nocturns, la raó és que diuen que hi ha absentisme i pocs resultats. ¿Es pot comparar la campana d’un adolescent sense altres obligacions, en horari diürn, a l’absència de classe d’un jove treballador que potser encadena contractes en precari, sense horaris fixes, o amb canvis de torn, o senzillament que un dia no pot amb la seva ànima i  es queda a casa? ¿I aquells que van deixar els estudis diürns per causes de salut, per incapacitat d’estar en grups nombrosos, per bulling o altres causes i que van trobar una segona oportunitat en un batxillerat nocturn més tranquil? És gent que, per les circumstàncies de la vida ha de programar els seus estudis com un sobreesforç que, sovint, haurà de ser més lent, fent, per exemple, cada any només la meitat d’assignatures, però no volen rendir-se i hi tenen tot el dret, i l’opció d’un batxillerat a distància, virtual, més barat per a l’administració, els condemna a l’ostracisme a casa, sense el suport d’un professorat que en els nocturns té un carácter vocacional i on la paraula tutoria adquireix un significat molt profund.

Algú s’atreviria a afirmar que cal eliminar carreteres locals o molt secundàries perquè tenen menys trànsit que les autopistes? Algú plantejaria liquidar el servei nocturn d’autobusos perquè no hi ha tants viatgers com en horari diürn i és deficitari?

El Pacte Nacional per a l’Educació definia la doble xarxa pública i concertada com un Servei Públic Educatiu. Quina interpretació li està donant el conseller Maragall a la idea de Servei Públic més enllà de justificar subvencions a centres privats el.litistes? Aquesta i altres raons fan que sobre la futura Llei d’Educació Catalana planegi una ombra tenebrosa.

Jo Junqueras
06.06.2009 | 12.01
A Sense categoria
Llista: tres, cinc i vuit
13.05.2007 | 12.14
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Quants equipaments educatius públics són tancats abans de les 6 de la tarda?
    Quants pobles no tenenen cap equipament educatiu públic obert després de les 6 de la tarda?
    Quants accidents hi ha anualment entre els que salten les tanques dels equipaments educatius públics després… ?

  2. Tens tota la raó Josep M, gràcies per tocar aquest tema, com molts altres, amb tanta sensibilitat. Jo vaig estudiar nocturn, només podia tenir aquesta opció i com jo molta gent de la meva generació, és hora de dir-ho, tothom que ho va fer ha de manifestar-ho públicament: jo vaig estudiar nocturn ( podria començar a dir-ho en José Montilla, per cert) 

  3. M’alegra comprovar
    que hi ha algú al tripartit que és sensible a la pèrdua de drets d’aquells que
    tradicionalment ho han tingut més difícil. I em congratula veure que per la
    teva doble vessant: l’actual com a polític i l’anterior, com a ensenyant; no
    ets impermeable a la prestació d’un servei que si be no és rendible, jo opino
    com tu, és socialment imprescindible. El que no veig escrit per enlloc, Josep
    Maria, és que penses fer al respecte.

    El conseller Maragall, no és un Governador Civil de’n Franco, és un membre del
    Govern de la Generalitat, que com saps és un òrgan col·legiat del que forma
    part la teva organització, i pertany al partit amb el qual governes.

    Penso que fer safareig a la xarxa com si aquestes decisions les prengués algú aliè,
    no és pas el que esperem dels nostres càrrecs electes.

    QUÈ PENSES FER TÚ AL RESPECTE?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.