BONA VIDA

Jaume Fàbrega

1 de maig de 2007
2 comentaris

Vari/LES ROSELLES, COM UN QUADRE DE LLUÍS ROURA

Heu vist un camp florit amb roselles, enmig del verd?. La primavea ens convida a mirar, a olorar, a tastar.

La Natura ara imita el pintor Lluís Roura- aquest gran renovador del paisatgisme- i entapissa el seu esplèndid verd primaveral amb l´esclat vermell de les roselles. Aquestes plantes són innocents, encara que tinguin un parent perillós i pinxo, el cascall que farceix els camps de l´Afganistan i serveix per finançar el poder tribal i el totalitarisme islamista. Tot i que el malèfic cascall, per a les nostres àvies- perseguides per guàrdies civils que no tenien res més a fer- era un benèfic remei per al mal de queixal i per al nadó que no volia dormir. Ara, per cert, en tinc un preciós exemplar florit a la meva terrassa, però- m’afanyo a dir-, només me n’ interessa el seu goig estètic, no el gaudi estupefaent que té per a altres. Tornem a la humil rosella que vesteix el camp de piquets: Sam, un amic de Califòrnia que es passa temporades aquí, m’ ha preguntat, ingènuament, si els pagesos la sembraven, cosa que m’ ha deixat una mica parat. Igualment, uns amics jueus belgues també s’estranyaven del roig intens de la flor, contrastant amb l´esvaït i pàl.lid  que llueix a les terres septentrionals.

El roig de la rosella, però, s´escau amb

el roig de la sang, tal com ho veuen els anglesos col.locant-se al trau, per un dia, una flor de rosella en record d’ un fet de guerra. De paper o de plàstic, és clar: la rosella, emblema de lli

bertat, és l´única flor que no es deixa posar en un pitxer, ja que els fràgils pètals li cauen de seguida.
En el meu record lingüístic, quan dic rosella, dic un nom literari: la meva mare, a pagès, em va ensenyar a dir “gallgallaret”, que és el bonic nom que en diem al meu poble (Vilavenut, Pla de l´Estany). Però, al costat mateix, i arreu de les terres catalanes, podem sentir-la anomenar ababol,roella,ruella,rovella,gall,capellà,gallet,badabadoc, paparota,paramà,quicaraquic,quiquiriquic,quequerequec,cacarequec, cararequec, coquerecoc (els francesos en diuen, com el cant del gall, coquelicot),pipiripip,peperepep, i encara d’ altres.Noms tan variats i deliciosos, com cap altra planta, resumit en un terrible amapola, que és l´únic nom que coneixen la majoria de joves catalans, gràcies a la “benedicció” del bilingüisme.
No heu tastat l´amanida de ruelles?. La saben preparar les àvies del Pallars, més sàvies que molts cuiners, quan la planta és tendra- a vegades coincidint amb Setmana Santa-. Igualment, tal com ens recorda

la Mar Calpena el seu deliciós blog, les llavors de rosella, torrades amb mel, era una menja dels ibers. En realitat també les nostres àvies les afegien a les coques, i per això en deien “pintacoques”, i encara avui, són un ingredient corrent de la rica pastisseria del centre i est d’ Europa, compartit per cristians, jueus i islàmics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!