Bazyma (Pastís de formatge i figues)
Els grecs feien servir forà els derivats làctics, del mató als formatges frescos- per a fer coques i pastissos; sovint no s’ hi posava sucre. Aquests pastissos no es menjaven cada dia, sinó en ocasió de certes festes i festivals religiosos l´anada al teatre, etc.
Ingredients:
Per l’almívar:
300 ml d’aigua
Una cullerada de vi dolç (moscatell, malvasia…)
125 grs de sucre (opcional)
Per a la pasta
8 figues
300 grams de formatge cremós suau o mató
4 rovells d’ou
Una cullerada de vi dolç
100 ml de mel
Per decorar:
2 figues
2 cullerades de mel
Elaboració
Poseu l’aigua i el vi dolç a bullir en un cassó.
En un bol, barregeu la mel amb el mató o el formatge
Afegiu el vi dolç a la barreja.Afegiu-hi els rovells de l’ou
i ho bateu (a mà o en un processador elèctric).
Esteneu la barreja en una llauna o plata per anar al forn.
Feu bullir les figues amb més vi dolç uns 10 minuts a foc lent. Escorreu-les. Talleu-les a trossos i afegiu-les a la pasta. O bé, migpartides, poseu-les damunt la pasta. Poseu la coca al forn, prèviament escalfat, fis que tot sigui cuit i quallat (aproximadament de mitja hora a 45 minuts; també depèn del tipus de forn).
Notes
Actualment a Grècia, les Balears i altres llocs de la Mediterrània encara es fan pastissos de mató o formatge, relacionats amb l´internacional i anglosaxó Cheese cake, guarnit també amb fruites (però vermelles).
El podeu fer a l´estil balear (Greixonera de brossat). Feu servir 500 g de brossat (o mató),100 g de sucre,6 ous, 1 culleradeta de canyella en pols,1/2 llimona ratllada (la pela),mantega o llard.En un recipient barregeu amb una forquilla el mató, els ous, el sucre, la llimona i la canyella, fins que quedi una pasta unida, però no excessivament: no hi fa res trobar-hi una mica de textura. Ho podeu fer amb un minipimer.Ompliu-ne un motlle rodó de gres o terrissa – una greixonera de Pòrtol, tradicionalment- , una mica greixada, i poseu-lo al forn baix (uns 180 º), prèviament escalfat, una mica menys de mitja hora;segons la temperatura i el tipus de forn hi estareu una mitja hora. Per comprovar el grau de cocció podeu emprar una agulla o un escuradents:si surt sec, el brossat ja està llest. Si veieu que es daura massa, tapeu-ho amb un paper d’ alumini.
A l´estil del pastís de formatge grec, el podeu servir amb una confitura de de figues.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!