GÍRIC (COMBINAT DE RATAFIA)
La ratafia és un gran licor d’ herbes de Catalunya que, després d’ uns anys de decadència publica, ara té una renaixença extraordinària. Hi ha joves que l´han adoptat com a “beguda de la terra”, se celebren cursets , tallers i fires, concursos- com els de Santa Coloma de Farners, Besalú, Berga,Centelles, la Fira d’ Herbes de Vilanova de Sau i altres.
Però la ratafia pot tenir el problema que no agrada als qui no ens agraden els licors dolços. La solució màgica és el “Gíric”, un combinat creat per mi i experimentat amb molt d’ èxit a Berga, a Santa Coloma de Farners, a Besalú…El nom li vaig posar en honor a dos amics suïsssos alemanys a qui els agrada molt la ratafia, la Griselda (que els amics anomenem Gisèle) i l´Erik.
Ingredients
Ratafia(1/2 de volum)
Ginebra (1/2 de volum)
Glaçons
Fulles de tarongina per decorar
Elaboració
En una copa de còctel (dita també de Martini) amb glaçons tireu-hi la ratafia i el gin, mescleu-ho amb un agitador o una cullereta llarga de bar i adorneu-ho amb una branqueta de tarongina.
Notes
Normalment faig servir gin Xoriguer, de Menorca, però pot ser qualsevol altre: Giró, o bé un gin anglès.
Si no teniu tarongina (melissa), feu servir menta, marialluïsa, pela de llimona o de taronja, romaní o l´herba de ratafia que us agradi.
Segons si us agradi més dolç o més sec, podeu variar-ne les proporcions, posant-hi més o menys ginebra.
Variant. Afegir l´herba escollida a la copa (a dins) o bé espècies, particularment anís estrellat, migun canó de canyella o algun clavell.
Si voleu afegir-hi un toc d’ amarg, tireu-hi un cop d’ angostura.
O bé podeu fer el còctel en un got de tub (higball) o xato (tumbler), o un antic got català corbat de vidre gruixut (semblant al pilsner) i afegir-hi una raig de soda (sifó, aigua de seltz), gasosa o tònica.
Variant, també excl.lent: “Vodka Giric”, o “Polaco” amb vodka polonesa Sobieski.
Per donar-hi un aspecte més bonic i un toc de dolç, passeu la vora de la copa per sucre, a fi de gebrar-la. Encara millor si és sucre morè , que recrearà el color de la ratafia.
Es pot refrigerar la copa abans; es pot fer amb aigua gelada o bé posant-la mitja hora al congelador.
Per ensucrar la copa, passeu a la vora un tall de llimona (o també ho podeu mullar amb una mica de ratafia o gin ) i invertiu la copa sobre un platet amb sucre granellut.
Jaume Fàbrega
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
The main reason for purchasing handcrafted vivienne westwood jewellery is the fact that it is unique and original and can be styled to your own design. In addition, numerous high quality vivienne westwood earrings makers include semi-precious gems for example Jade massage beds. On every occasion she wants to wear a new designed vivienne westwood ring, vivienne westwood necklaces, vivienne westwood bracelets and different vivienne westwood jewellery made of diamonds. In this way by watching all the vivienne westwood collection and variety, It can have the most amazing effects on our emotions and most of us delight in wearing vivienne westwood necklaces that makes us feel special. As you locate these cheaper versions, you can, over time, build a fine collection of vivienne westwood bags.
Per donar-hi un aspecte més bonic i un toc de dolç, passeu la vora de la copa per sucre, a fi de gebrar-la. Encara millor si és sucre morè , que recrearà el color de la ratafia.
airport towncar
I seriously love your blog .. Very nice colors & theme.quang cao google Did you create this amazing website yourself? Please reply back as I’m Hopping to create my own personal website and would love to find out Where you got this from or just what the theme is named. Thank you!