BONA VIDA

Jaume Fàbrega

19 de maig de 2010
1 comentari

PITA, PIDE

Els deliciosos pans àrabs, com fer-los a casa

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:1;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;}
@font-face
{font-family:Calibri;
panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:swiss;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
mso-bidi-font-size:11.0pt;
font-family:”Arial”,”sans-serif”;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-language:EN-US;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
mso-ascii-font-family:Arial;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-hansi-font-family:Arial;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm;
mso-header-margin:36.0pt;
mso-footer-margin:36.0pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

PITA

Pide, pita…són
noms que es fa servir per definir una coca de pa a Turquia i altres països de l’
area, incloent els d’ Orient Pròxim, com Líban. En algun país balcànic, no
osbstant, pita significa pastís. És un pa ja força coengut a Ococcidnet que,
sota diverses versions mini s’ hi fabrica- per exemple, als Països Baixos-,, ja
que se sol fer servir per a menjar entrepans d’ estil turc o `àrab., del döner
kebab als falafels. Us dono la recepta del amic amic libanès Ahmed una persona que , com el gran Pius Alibek, irarquià, parla la llengua
de Jesucrist, l´arameu.  Heus aqui un tipus
de pa que, de ben segur, ja existia en el temps 
d’ aquest profeta dels cristians, també reconegut pels islàmics.

 

Ingredients

½ kg de farina
tradicional (si pot ser ecològica)

15 g de llevat de
París (llevat mare,llevadura o rent de flequer)

6 cl d’ oli d’
oliva

15 g de sal

30 cl d’ aigua,
aproximadament

100 g de llevat
líquid

Farina per a
enfarinar

 

Elaboració
poseu  el llevat de París en un  bol i desfeu-lo amb 10 cl d’ aigua tèbia. Deixeu-ho
a temperatura ambient uns 10 minuts; a l´estiu uns 5 o 7.. Hem d’ aconseguir
que comenci a fermentar. Poseu la farina i la sal en una conca. Barregue-ho amb
els dits. Feu-hi un forat al mig i tireu-hi el llevat líquid i la resta de
l´aigua. Barregue-ho molt bé.  Un cop fet
això, aboqueu la pasta sobre el marbre enfarinat i pasteu–ho durant uns 15
minuts, fins que sigui ferma. Torneu a posar la pasta a la conca, tapeu-ho amb
un drap blanc i deixeu-ho reposa,r en un ambient, càlid, durant  una hora i mitja o més, tot depenent de la
temperatura. La pasta ha de pujar.

Aboqueu-la damunt
el marbre enfarinat i feu-ne 10 bocins del mateix pes, qals quals donareu forma
de pilota. Els deixeu reposar uns 30 minuts a temperatura ambient, millor càlida.

Agafeu les boles
i aplaneu-les amb un corró, deixant-les d’ uns 10/12 cm de diàmetre i uns 5 mm
d´espessor. Dipositeu-les a la llauna d’ anar al forn , tapeu amb un drap blanc
humitejat i torneu-ho a deixar reposar uns 50 minuts més.

Engegueu el forn
a 280 º. Feu-hi escalfar al llauna buida, ben untada amb oli. Quan sigui ben calenta,
fiqueu-hi les coques a sobre i feu-ho coure uns 5 o 6 minuts, procurant que no
es daurin gaire.

 

Notes

La pita, amb la característica
crosta tova, servei de pa i també per a confeccionar diversos entrepans  o deliciosos entrants, posant els ingredients
dl damunt o obrint-les. S’ assemblen, per al forma, a les coques de dacsa del
País Valencià, pròpies de les comarques amb més presència morisca

El llevat líquid
es fa amb farina completa o integral (amb segon). aigua, farina tipus 65,
sucre, en diverses etapes. És millor demanar llevat al forner.

  1. el forn de casa arriba, com a màxim, a 250º. Amb el perill de fondre els comandaments. De totes maneres moltes gràcies per la recepta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!