BONA VIDA

Jaume Fàbrega

26 d'agost de 2022
0 comentaris

PESCADORS

SARDINES EN ESCABETX (SENSE FREGIR)

Es tracta d’ unes sardines escabetxades sense fregir, més suau que els escabetxos normals.

És una recepta dels pescadors i de les dones de Llançà i la seva zona, realment esplèndida; es diferencia d’ altres en què el peix no es fregeix. També es feia a Palamós, tal com ens ha explicat en Josep Cervantes, que també feia escabetxos de peix blanc.

L´escabetx era un procediment ja conegut pels romans, però ens ha arribat a través dels receptaris medievals catalans; el nom ve del persa, passat per l’ àrab, i significava carn conservada en vinagre. El nom català d’ escabetx ha passat a l’ espanyol, el francès, l occità i  els parlars italians del sud.

Ingredients

24 sardines

2,5 dl d’oli d’oliva ( o bé dues part d’oli i una de vinagre)

2 dl de vinagre

4 o 5 alls

1 fulla de llorer

½ culleradeta de pebre en gra

sal

Elaboració

Netegeu les sardines de tripes i escates, eixugueu-les i col.loqueu-les en una cassola de terrissa. A sobre hi escampeu els alls tallats a làmines fines ,el llorer, el pebre i la sal. Seguidament cobriu-ho amb l’oli  i el vinagre, barrejats prèviament, així com l´ aigua. Deixeu-ho coure a poc a poc fins que les sardines estiguin toves (una hora o més).

Notes

-També es pot començar escalfant primer l´ oli, el vinagre, etc. i afegint-hi les sardines.

-Malgrat la llarga cocció suggerida pels pescadors- això sí, a foc baixíssim-, suggereixo fer el contrari: és a dir, coure les sardines només uns 7 minuts.

-S’ hi pot afegir alguna altra herba, com farigola.

-Hi ha qui hi posa els alls sencers, amb un cop (una mica aixafats).

-Hi ha qui rebaixa el vinagre amb una mica d’ aigua, però no sol ser molt corrent, si el vinagre és bo.

-En algunes cases, sobretot quan es feia servir caliu, la cocció, a foc mot dolç, es podia allargar fins a 2 hores.

-L’ escabetx s’ ha de deixar reposar. A partir de l´ endemà és quan és més bo. Es guarda,  a la mateixa cassola, quasi una setmana. Si estan ben cobertes amb l´ oli, no cap posar-les a la nevera.

-Seguint el mateix procediment es poden fer altres escabetxos: de verat, tonyina, bis i fins i tot de peix blanc com l’ orada,  com es feia antigament. A Palamós eren corrents els escabetxos de peix blanc. A Palamós els escabetxos de peix sense fregir eren corrents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!