BONA VIDA

Jaume Fàbrega

30 d'abril de 2007
1 comentari

Pastissos/PASTÍS DE CIRERES,…O COCA, O CLAFOUTIS

Ara que comença el temps de les cireres (recordeu la chanson que en parla?.Us dono la recepta del meu amic Hans, d’ Insbruck. És realment exquisida.

PASTIS DE CIRERES
Una mostra de l´exquisida i tradicional pastisseria austríaca, base de la gran pastisseria de les seves famoses cafeteries. Els pasitssos o tartes de cireres són corrents a tot Europa- Alemanya, Austria, el Llemosí i, en forma de coca, fins i tot a Reus, a Catalunya-.La paraula coca, justament, està emparentada amb l’ alemany kuchen (coca, tarta).Tradicionalment, es creu que les milltors cireres d’ Àustria són de la regió d’ Estíria, però hi ha qui sosté que en altres bandes són igualment bones, o millors. Cal fer servir cireres negres dites cireres Morello en anglès.
Ingredients
De 400 g a ½ kg de cireres negres
60 g de farina
50 g de molles de pa
De 50 a 70 g d’ ametlles
5 o 6  ous
50 de mantega
120 de sucre glaç
1 culleradeta de vainil.lina
4 o 6 ous (petits)
1 llimona (la pela ratllada)
½ culleradeta de clavells mòlts
un pols de sal
farina per a les cireres i farina i mantega per al motllo
Elaboració
Separeu els rovells de les clares. En una conca barregeu la meitat del sucre i

la mantega. Afegiu-hi el rovell, un a un, sense parar de batre-ho. Bateu les clares amb la resta de sucre i

la vainil.lina. Afegiu-hi a la barreja dels rovells i aneu remenant, afegint-hi també la llimona ratllada, la nou moscada en pols , les molles de pa, la farina i les ametlles, torrades i picades. Afegiu-hi, opcionalment, el pols de 

la sal. Deixeu reposar la pasta durant una hora, aproximadament i amb la conca tapada, o feu-la servir tot seguit (no ha de llevar).
Escueu les cireres, sense despinyolar-les. Passeu-les per farina.Greixeu amb oli o mantega una llauna o motlle de forma rodona  i, opcionalment, empolseu-la amb farina i col.loqueu-hi

la pasta. Afegiu les cireres, procurant que tot quedi pla.  Tot plegat  ha de tenir un dit de gruix. Ho entreu a forn mitjà, prèviament encès i calent, durant una mitja hora, o fins que el veieu cuit.(Forn prèviament escalfat a  uns 180º). Deixeu-lo reposar. Es millor, fins i tot, servit l’ endemà.
Notes
És important deixar els pinyols a les cireres, ja que comuniquen a la coca un gust especialment deliciós.
Temps de cocció: per a dos pastissos, uns 30 35 minuts; 50 minuts, per a un sol pastís. Tot i que això depèn d’ altre factor, com la farina, la temperatura ambient i el tipus de forn.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!