BONA VIDA

Jaume Fàbrega

1 de gener de 2009
2 comentaris

L´escudella no és només de Nadal

Us voleu adherir al lema “tot l´any escudella i carn d’ olla”?. Que aparegui més sovint a les cases i, sobretot, a les cartes dels restaurants. És un plat bo, complet i sa: carn bullida i verdures.

L’ OLLA I LA PILOTA

Al número 47 de “Time Out Barcelona”(revista internacional, imprescindible per sortir a Barcelona, a la fi, editada en català!), a la secció “Menjar i beure” hi ha un excel.lent reportatge de Ricard Martín, que tracta d’ un típic plat nadalenc, l´escudella i carn d’ olla, amb especial esment de la pilota. L´autor cita cita algunes explicacions històriques sobre el plat (recentement acabo de publicar el llibre Totes les sopes. Brous, escudelles i sopes d’ arreu, Cossetània Edicions). Cal dir que jo em considero un sopllaer de marca i, especialment, un afiiconat a ´escudella i carn d’ olla. Haig de dir que en viag menjar , en la meva infància a pagès, pràcticament cada dia de l anY excepte els diumenges i festes), i que vaig arribar a avorrir el plat. Més tard, amb la distància, he tornat a considerar aquest plat com un dels que més m’ agrada.

Aquesta meravellosa creació- que sorprèn tant els visitants, especialment anglosaxons, per la seva gloriosa barreja de diverses verdures, llegums, carns i embotits-, que al segle XIX i part del XII havia assolit un gran prestigi fins i tot en l´alta restauració, ha sofert una decadència llastimosa. Ja no se sol fer a les cases i, el que és més greu, és absent de la carta de la major part dels resturants. El seu punt de minorització ha arribat al punt que, com a mínim a l’ àrea de Barcelona, ha esdevingut exclusivament un plat de Nadal, d’ una única vegada a l´any. Val a dir que al País Valencià també l´olla o “putxero” s’ assimila a Nadal.

A la resta de Catalunya, però, en algunes comarques no era així. Com que era un plat de diari, justament per Nadal no es menjava, per variar.  També cal dir que l´escudella de diari o era pas com la festiva. En ambdues no hi manca mai la pilota (o pilotes, en algun cas), però la de cada dia era feta només amb pa i cansalada i, igualment, l´escudella de diari era més avit a base d’ ossos de proc (o bé morrro, orella, cua, etc salats), com el bullit d’ ossos mallorquí.

L´escudella de festa és anomenada “dels set sagraments i els quatres evangelistes”. Els quatre evangelistes són les quatre menes de carn que, preceptivament, ha de portar: porc (generalment salat, que dóna un gust molt millor; ossos de l´espinada, cansalada, cua, morro, peu, pernil…);  vedella (no hi ha de mancar un os del moll, falda, etc.); pollastre o gallina (tot, però hi domna el carpó, el pit, les ales i fins i tot els menuts, del pedrer a les potes); i xai (peces per bullir, no costelles). A més la botifarra negra (prima i gruixuda9, i blanca – a més a més- en algunes comarques. Í és clar, la pilota, un dels símbols d’ identitat de l’ escudella i carn d’ olla. Es fa amb carn picada (normalment una barreja de vedella i porc), cansalada, pa sec, ou, all i julivert i farina. Se sol fer de forma allargada o oblonga, però sobretot al País Valencià, i en algunes comarques del Principat, es manté la tradició de les pilotes rodones- en el cas de Catalunya tenim la deliciosa escudella amb “pilotilles” o mandonguilles, per exemple d’ Osona.

Pel que fa als set sagraments, hi podem incloure cigrons o mongetes (això depèn de les famílies; antigament també faves seques o cellades), patates, col verda o d’ olla, pastanaga, nap, api, xirivia i, per completar-ho, excepcionalment i segons la zona carbassa, card o cardet, moniatos o alguna altra hortalissa.

El primer servei, l´escudella- ara dita abusivament “sopa”- és feta, tradicionalment, amb arròs i fideus (una combinació que m’ encanta) i a vegades col verda en juliana; i segons les famílies o la zona, es fa servir pasta petita o grossa (galets, macarrons- a casa es feia així-) i, fins i tot, dues menes de pasta barrejades (ho he vist a la Garrotxa).

Les carns i verdures es mengen al natural o bé amb oli d’ oliva- amb aportacions comarcals, com el pebrot escalivat a Cadaqués- Se solia acompanyar d’ una amanida a base de ceba, olives, etc.

Els aromatitzats de l’ escudella i carn d’ olla, a part de l´api i la resta de verdures són l´all i el julivert (presents a la pilota) i en alguns casos (si bé de forma alhora excepcional i localitzada), el safrà.

Finalment, la pilota (també n’ hi havia de dolces) dóna molt de joc: els seus ingredients poden servir per fer els deliciosos galets farcits, una recepta  sembla que relativament antiga però no documentada.

  1. Gustosament m’hi adhereixo, al lema “tot l’any escudella”. Casualment d’aquí a una hora m’espera l’escudella a casa de la mare. Serà la primera de l’any. Estic d’acord que seria convenient que els restaurants, alguns si més no, la posessin a la carta, amb la seva pilota i la carn d’olla corresponent. L’escudella bé val una excursió i una sortida al restaurant. Bon any !!

  2. Efectivament, abans aquest era un dels nostres plats nacionals. Des del Principat fins a Eivissa, en dies assenyalats, diumenges, etc., la gent el menjava. Actualment ha quedat marginat al 25 de desembre i ja poca gent el fa habitualment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!