BONA VIDA

Jaume Fàbrega

9 de juny de 2009
0 comentaris

EL TEMPS DE LES CIRERES

Poetes i cantants, sigui a França o a Catalunya, han glossat “el temps de les cireres”: un temps de natura esclatant i amorosa, plena de fruites que ens alegren la vida. Celebrem-ho a la cuina, fent un pastís de cireres: la primavera- o l´estiu- a taula.

 

 

PASTÍS DE CIRERES

Kirschenkuchen

Una mostra de l´exquisida i tradicional pastisseria austríaca, base de la gran pastisseria de les seves famoses cafeteries. Els pastissos o tartes de cireres són corrents a tot Europa- Alemanya, Austria, el Llemosí (clafotís) i, en forma de coca, fins i tot a Reus, o a Cadaquués, a Catalunya-.La paruala coca, justament, està emparentada amb l’ alemany kuchen (coca, tarta).

Tradicionalment, es creu que les millors cireres d’ Àustria són de la regió d’ Estíria, però hi ha qui sosté que en altres bandes són igualment bones, o millors. Cal fer servir cireres negres.

A Alemanya també és corrent la Kirschenkuchen (Kirsch és cirera, en alemany- cherry en anglès- i dóna nom a un famós aiguardent); ses sol anomenar pastís de la Selva Negra(regió situada al sud de Dortmund, a prop de Baviera).

Observeu que inclou clavells: en la pastisseria del centre i nord d’ Europa és molt corrent afegir espècies – clavells, nou moscada, gingebre, etc.- a les pastes i pastissos.

Ingredients

De 400 g a ½ kg de cireres negres

60 g de farina

50 g de molles de pa

De 50 a 70 g d’ ametlles

5 o 6  ous

50 de mantega

120 de sucre glaç

1 culleradeta de vainil.lina

4 o 6 ous (petits)

1 llimona (la pela ratllada)

½ culleradeta de clavells mòlts

un pols de sal

farina per a les cireres i farina i mantega per al motllo

Elaboració

Separeu els rovells de les clares.En una conca barregeu la meitat del sucre i la mantega. Afegiu-hi el rovell, un a un, sense parar de batre-ho. Bateu les clares amb la resta de sucre i la vainil.lina. Afegiu-hi a la barreja dels rovells i aneu remenant, afegint-hi també la llimona ratllada, la nou moscada en pols , les molles de pa, la farina i les ametlles, torrades i picades.Afegiu-hi, opcionalment, el pols de  la sal, Deixeu reposar la pasta durant una hora, aproximadament i amb la conca tapada, o feu-la servir tot seguit (no ha de llevar).

Escueu les cireres, sense despinyolar-les. Passeu-les per farina.Greixeu amb oli o mantega una llauna o motlle de forma rodona  i, opcionalment, empolseu-la amb farina i col.loqueu-hi la pasta. Afegiu les cireres, procurant que tot quedi pla.  Tot plegat  ha de tenir un dit de gruix. Ho entreu a forn mitjà, prèviament encès i calent, durant una mitja hora, o fins que el veieu cuit.(Forn prèviament escalfat a  uns 180º). Deixeu-lo reposar. Es millor, fins i tot, servit l’ endemà.

Notes

És important deixar els pinyols a les cireres, ja que comuniquen a la coca un gust especialment deliciós. No obstant, actualment , per comoditat dels llaminers, sí que se solen despinyolar. Al mercat hi ha uns petits buidadors per a aquesta funció; si les cireres són prou toves, ho podeu fer amb els dits, No hi fa res que quedin una mica aixafades. Ho trobo més pràctic que l´aparell esmentat!

Temps de cocció: per a dos pastissos, uns 30 35 minuts; 50 minuts, per a un sol pastís.

Seguint receptes similars, a Àustria , Alemanya, Suïssa, etc. també es fan pastissos d’ albercocs, pomes, prunes, préssecs, etc.

Se’n pot fer una versió per a diabètics (recordem que la cirera té força sucre), posant-hi edulcorant.

Si en trobeu, feu servir cireres de “cor de colom”, o sinó les corrents al mercat (burlat- principis de temporada- o starking- estiu). Poden ser vermelles o negres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!