BONA VIDA

Jaume Fàbrega

18 d'abril de 2016
0 comentaris

el pa amb tomàquet, plat nacional maltès

HOBZ BIZ-ZEJT (PA AMB TOMÀQUET MALTÈS)

Aquest deliciós “pa amb oli”, com es diu a Mallorca del pa amb tomàquet, recorda, pel nom el pamboli de l’ illa i, per la presència del tomàquet, el pa amb tomàquet de Catalunya.

A Malta constitueix  un dels entrepans, berenar so menjars informals més populars.

Noteu que el nom maltès del plat evoca el fons àrab d’aquesta llengua, ja que hobz és pa i zejt (recordeu l’ espanyol aceite i el portuguès azeite) , oli, són també mots àrabs.

Ingredients

2 llesques de pa,1 tomàquet,sal,pebre,oli

diverses guarnicions: tàperes, olives, anxoves, tonyina…

Elaboració

Partiu el tomàquet i suqueu les llesques de pa. Amaniu-les amb sal, pebre i oli i guarniu-la amb els altres ingredients.

Notes

El pa de Malta, similar al que a Catalunya se’n diu pa de pagès, és excel.lent. Es famós el pa de la vila de Qormi.Per a aquest pa amb tomàquet a la maltesa es fa servir tant pa en llesca, un panet o mena de llonguet (panina)  o, sobretot, un pa pla i rodó (ftira),  molt semblant a la coca de pa catalana, en forma de tortell o grossa rosquilla.

Les tàperes no hi solen mancar mai, però també s’ hi pot afegir ceba, tomàquet a rodelles (o del que ha sobrat per sucar el pa), enciam en juliana, kunserva o tomàquet en conserva, gardiniera (hortalisses confitades), pebrot o bitxo,formatge,menta.Si hi poseu olives, cal que siguin sense pinyol i llescades o esmicolades.

Hi ha qui per amanir-ho barreja l’ oli, el pebre i la sal i després hi suca el pa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!