BONA VIDA

Jaume Fàbrega

10 de juliol de 2012
18 comentaris

EL DELICIÓS PES AL FORN DINS LA CULTURA MEDITERRÀNIA

fórmules magistrals

PEIX AL FORN

Una de les formes més bones de menjar el peix és fet al forn. És una recepta que han practicat els pescadors, però també és pròpia de la cuina casolana i apareix a quasi tots els restaurants que fan cuina de peix. Josep Lladonosa i Giró, a “El gran llibre de la cuina catalana”, va escriure que aquesta recepta no és corrent en la cuina catalana. Francament, no sé d’ on ho va treure, potser se’l pot excusar perquè és de terra endins. Justament, hi ha diversos autors que han lloat el peix al forn que es fa a Catalunya.

El peix al forn a la catalana té unes fórmules- no pas úniques, sinó diverses-, però que conflueixen en el que s’ hi posa i el que no s’ hi posa. Hi sol ser corrent un llit de patates, que hi queden delicioses, amorosides amb la gelatina que s’ escapa del peix. Normalment s’ hi posa ceba, tomàquet- poc, i no sempre-, i a vegades all i julivert. Una copa de vi blanc, el temps de cocció adequat, i aquí tenim una fórmula magistral.

Al País Valencià i a les Balears hi ha receptes similars. Algunes vegades es posa pa ratllat damunt del peix, i a les illes a vegades espinacs, panses, pinyons (“peix a la mallorquina”). Fins i tot aquí se’n fan superbes versions amb el peix (com l’ anfós o nero) farcit. L´ús ocasional del pa ratllat te la missió que les peix s’ assequi, a vegades es cobreix amb tomàquet, per fer la mateixa funció, o, al País Valencià, es posa la “llanda” (llauna) del peix dins d’ una altra amb aigua.

El peix al forn apareix en altres cultures culinàries, tant de la Mediterrània com de l´Atlàntic. A Madrid hi ha el conegut Besuc al forn, un plat típic de Nadal, si bé és d’ origen basc. Al País Basc hi ha les versions de “peix a l´esquena”, que si bé originàriament es feien a la graella, ara se solen fer al forn, amb un acompanyament d’ oli d’ oliva, all i pebre vermell.

A Grècia, Turquia i els països veïns les receptes de peix al forn són molt corrents. Se solen fer amb ceba i força tomàquet, i a vegades altres verdures, així com julivert. El mateix trobem a Romania. En aquestes cultures balcàniques, molts dels plats de peix anomenats “cassola”, es fan al forn, com ara  la Ghiveci cu peste romanesa (cassola de peix),que se sol fer amb ceba, albergínia, pastanaga, nap, patates i abundant tomàquet. A les illes mediterrànies- com Còrsega, Sicília,Sardenya, Malta…hi ha receptes de peix al forn similars a les catalanes. A vegades porten altres afegits, com romaní, farigola, fonoll o anet, olives, formatge, espinacs… O pebrot, com suggeria Josep Pla que s’ havia de fer amb el déntol. Els talls de llimona, que hi donen frescor, hi són molt corrents arreu de la Mediterrània

Pràcticament tots els peixos són susceptibles de ser fets al forn. L´orada, el mero o anfós, el rèmol, el llobarro, el déntol, el dot, el lluç, el cap roig i l´escórpora,la tonyina i fins i tot els rogers o molls o el rap. També el peix blau petit, com les sardines o els verats.  En la cuina portuguesa hi ha nombrosos plats de bacallà fets al forn, com algun de les Balears, o catalana- com el bacallà a la llauna-.A la Costa Brava s’ hi fan els crustacis, amb receptes excel.lents, com ara la llagosta i el llamàntol o els escamarlans. A les Balears s’ hi fan els calamars o les sèpies, i el peix de riu, com la truita, l´anguila o la carpa (als països del centre i est d’ Europa).

Els peixos al forn se solen fer sencers- ja que hi ha parts del cap que són delicioses, i donen gelatina la plat-, cosa que horroritza els anglosaxons. També es poden fer a filets, medallons, etc. com solen fer els francesos i els anglosaxons,  però mai no són tan bons.

 

 

ORADA AL FORN

Es pot fer servir una orada, un nero, un llobarro, pagre, déntol i fins i tot la tonyina, el rap, el lluç, etc.

Ingredients

1 peix ( un quilo, aproximadament)

4 patates mitjanes

1 ceba mitjana

Alls, oli d’oliva

1 copa de vi blanc

1 llimona

Sal, pebre

Elaboració

Sobre una base de patates, tallades horitzontalment a rodelles de mig centímetre i sense pell, es disposa el

peix,  un cop escatat i salpebrat-

En el llom s’hi fa uns talls on s’hi posen trossos de llimona

escampats damunt les patates, uns quants alls talalts a làmines i cla ceba pelada i a rodelles i tot plegat regat amb un raig de suc de llimona (opcionalment)  i vi blanc.

Ho posem al forn prèviament esclafat a uns 200º una mitja hora, en tot cas fins que les patates i el peix mostrin un estat de cocció adequat. A fi que no s’ asequi cal regar-lo de tant en tant amb el propi suc de cocció.

Notes

Si el peix és més petit, i cal escurçar el temps de cocció, convé pasar abans les patates una mica per la paella.

Observeu que aquesta recepta no du tomàquet, però molts n’ hi posen, tallat a rodelles, així com julivert.

Com hem dit, en alguns casos, per evitar que el peix s’ asequi, es cobreix amb rodelles de tomàquet, ceba, pa ratllat, etc. Això va a gust de cadascú.

  1. The main reason for purchasing handcrafted vivienne westwood jewellery is the fact that it is unique and original and can be styled to your own design.  In addition, numerous high quality vivienne westwood earrings makers include semi-precious gems for example Jade massage beds.  On every occasion she wants to wear a new designed vivienne westwood ring, vivienne westwood necklaces, vivienne westwood bracelets and different vivienne westwood jewellery made of diamonds. In this way by watching all the vivienne westwood collection and variety, It can have the most amazing effects on our emotions and most of us delight in wearing vivienne westwood necklaces that makes us feel special. As you locate these cheaper versions, you can, over time, build a fine collection of vivienne westwood bags.

  2. No entenc perquè tenim la mania d’afegir llimona o talls de llimona al peix, jo crec que n’amaga el gust i l’olor. Jo en tot cas, si ens hi agrada, el que faig és posar-la a part i que cada comensal es serveixi si en vol.
  3. The article was very interesting to read and listened to, it’s true place is so phenomenal, pantesan many visitors and not just one country, but all over Indonesia, in Indonesia chirp twitter often discussed my friend, initially curious how your situation, this is one of my first visit, greetings I am very happy if you would visit back: Gembelz Gadget | Cipto Junaedy | Commonwealth Life Perusahaan Asuransi Jiwa Terbaik Indonesia | Rakuten.co.id: Toko online murah, serba ada Barang unik Jepang | Software ERP Indonesia
  4. Sewa mobil sewa mobil surabaya berbasis di surabaya di surabaya selatan dan menyediakan sewa mobil dan sewa jasa di seluruh surabaya, dengan Kantor Pusat di surabaya. Kami juga dapat menawarkan sewa mobil di surabaya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!