BONA VIDA

Jaume Fàbrega

25 de maig de 2007
0 comentaris

Dolços/MENJAR BLANC DE COCO, AROMA DEL BRASIL

Si ets de Reus, segur que coneixes el deliciós menjarblanc. Ara us en proposo una deliciosa versió del Brasil, feta amb coco.

MENJAR BLANC DE COCO

Manjar de coco

En portuguès menjar és “jantar” o “comer”- mot emprat al Brasil-. Per tant, és evident que el nom d’ aquest deliciós dolç brasiler ve del castellà (més que del francès o de l’ italià, com solen sostenir en aquell país). De fet, als països de l’ Amèrica espanyola es fa “manjar blanco”, una elaboració que, efectivament, va ser portada pels espanyols però que era d’ origen català, com afirmen els italians al Quatrocento (“mangiar bianco alla catalana”). Era una crema a base de llet d’ ametlles. Va arribar a Portugal al s. XV, però a Catalunya ja en tenim diverses receptes escrites al s. XIV. Des d’aquí es va difondre a les corts europees, amb diverses versions- dolces, salades, amb pollastre amb llagosta, per a malalts- com un dels plats més refinats de la cuina, i es fa correntment, arreu- encara avui a Anglaterra i Catalunya- fins el segle XIX. Trobem la mateixa elaboració a Turquia, on encara es fa segons la recepta medieval, amb pollastre.

El coco és un ingredient que ens va vingut, bàsicament, d’ Amèrica, segurament aportat directament pels "americanos" o emigrants a Cuba. Als Països Catalans està ben introduït, com a mínim, des del segle XIX. En algunes famílies catalanes per Nadal, era costum comprar un coco, i encara avui no manca mai entre les llaminadures que es venen a els Festes Majors. També s’ en fan panellets i altres llepolies i, entre les més bones, uns deliciosos cocotets valencians.

Ingredients

Coco ratllat (1/2 tassa, aproximadament)

1 llauna de llet condensada ensucrada

1 llauna de llet  de coco

1 cullerada de nata

1 sobre de gelatina

6 clares d’ ou

aiuga

Elaboració

Dissoleu la gelatina en mitja tassa a punt de bullir. Remeneu-la bé.

Bateu les clares a punt de neu, afegiu-hi la llet condensada, la nata i la llet de coco. Afegiu-hi la gelatina;remeneu-ho bé a fi que no es formin grumolls. Finalment afegiu-hi el coco  ratllat. Serviu-ho refrigerat.

Notes

Tots els productes- incloent la llet o crema de coco es troben aquí. Si no el voleu tan dolç, feu servir llet evaporada, però afegint-hi sucre (o edulcorant), i una mica més de nata.

L’ ideal és fer servir coco fresc ratllat. So el feu servir sec, us recomano que el remulleu abans amb llet o aigua, durant una mitja hora.

Hi ha versions més simples, fetes amb fècula o maizena, coco ratllat, llet de coco, llet o llet condensada; en aquest cas s’ ha de coure. Se sol posar en un motlle baix i es fa refrigerar.

Aquest deliciós es pot servir amb alguna salsa dolça o fruites, com ara de prunes seques, de fruites vermelles, etc.

La salsa o almívar de prunes (ameixas) és molt corrent; s’ hi pot afegir vi, algun licor, canyella i es fa coure un temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!