BONA VIDA

Jaume Fàbrega

7 de setembre de 2022
0 comentaris

CUINA MEDIEVAL

ESPINACS AMB FORMATGE

Els espinacs amb formatge apareixen en els receptaris medievals i renaixentistes, juntament amb  receptes que encara fem avui, com els espinacs amb panses o amb cansalada. També es feien simplement bullits, desfent el tòpic de la complexitat de la cuina medieval. Sent Soví ens proposa fer-los en una olla “sens aigua”, ben rentats, amb un simple raig d’ oli, i després ben estrijolats (picats o trinxats),una recepta ben contemporània, i apta per a vegans “Si vols fer espinacs sens aigua, pren los espinacs e deneja’ls bé, e pus llava`ls e fe’n dos o tres trossos. E hages una olla, e mit-hi una llossada d’ oli, o segons que seran aquells a qui n´hauràs de dar. E puis prem-los bé e met-los dins l´olla, e mit-hi un poc de sal en guisa que no n’ hi haja massa, entrò que sien fusos; e estrijolats-los”. No es pot explicar millor!.

Ingredients

2k d’ espinacs

25 g de mantega

1 pot de nata de llet

50 g de formatge ratllat o formatge tendre

sal

Elaboració

Renteu molt bé els espinacs. Poseu un olla al foc amb aigua i sal i quan bulli tireu-hi els espinacs. Feu-los bullir uns 5 minuts. Escorreu-los el més bé possible, si convé prement-los entre dues fustes, i talleu-los a trossos. Poseu-los en una cassola amb la mantega i doneu-hi unes voltes, a foc suau, durant uns 2 o 3 minuts, a fi que quedin una mica secs. Tireu la nata i feu-los coure, remenant-ho bé, durant uns 10 minuts. Abans de servir-ho afegiu-hi el formatge ratllat o el formatge tendre a trossos.Tasteu-ho de sal.

Notes

Hi ha qui hi posa tres quartes parts de la nata fresca i la resta en el moment de servir-los.

Es pot substituir la mantega per margarina, per oli o per llard- a l’ estil medieval- i afegir-hi, amb moderació, un pols de pebre i un altre de nou moscada. També, a l’ estil medieval, en comptes de nata, s’ hi pot posar llet (de cabra, d’ ovella, d’ ametlles) o bé cansalada i una mica de brou damunt del formatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!