BONA VIDA

Jaume Fàbrega

7 de setembre de 2022
0 comentaris

CUINA MEDIEVAL

ESPINACS AMB FORMATGE

Els espinacs amb formatge apareixen en els receptaris medievals i renaixentistes, juntament amb  receptes que encara fem avui, com els espinacs amb panses o amb cansalada. També es feien simplement bullits, desfent el tòpic de la complexitat de la cuina medieval. Sent Soví ens proposa fer-los en una olla “sens aigua”, ben rentats, amb un simple raig d’ oli, i després ben estrijolats (picats o trinxats),una recepta ben contemporània, i apta per a vegans “Si vols fer espinacs sens aigua, pren los espinacs e deneja’ls bé, e pus llava`ls e fe’n dos o tres trossos. E hages una olla, e mit-hi una llossada d’ oli, o segons que seran aquells a qui n´hauràs de dar. E puis prem-los bé e met-los dins l´olla, e mit-hi un poc de sal en guisa que no n’ hi haja massa, entrò que sien fusos; e estrijolats-los”. No es pot explicar millor!.

Ingredients

2k d’ espinacs

25 g de mantega

1 pot de nata de llet

50 g de formatge ratllat o formatge tendre

sal

Elaboració

Renteu molt bé els espinacs. Poseu un olla al foc amb aigua i sal i quan bulli tireu-hi els espinacs. Feu-los bullir uns 5 minuts. Escorreu-los el més bé possible, si convé prement-los entre dues fustes, i talleu-los a trossos. Poseu-los en una cassola amb la mantega i doneu-hi unes voltes, a foc suau, durant uns 2 o 3 minuts, a fi que quedin una mica secs. Tireu la nata i feu-los coure, remenant-ho bé, durant uns 10 minuts. Abans de servir-ho afegiu-hi el formatge ratllat o el formatge tendre a trossos.Tasteu-ho de sal.

Notes

Hi ha qui hi posa tres quartes parts de la nata fresca i la resta en el moment de servir-los.

Es pot substituir la mantega per margarina, per oli o per llard- a l’ estil medieval- i afegir-hi, amb moderació, un pols de pebre i un altre de nou moscada. També, a l’ estil medieval, en comptes de nata, s’ hi pot posar llet (de cabra, d’ ovella, d’ ametlles) o bé cansalada i una mica de brou damunt del formatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!