9 de gener de 2009
Sense categoria
0 comentaris

Tots som el circ!

Publicat al bisetmanari HORA NOVA el 6 de gener de 2008

Aquestes darreres setmanes hem presenciat a diferent mitjans una curiosa i ben endreçada campanya, anomenada “Tots som el circ”, amb un cançoneta que  com a mínim es pot etiquetar d’enganxosa. La vessant de la campanya que afecta la televisió va acompanyada de diferents imatges que a totes i a tots ens evoquen alguns d’aquells “números” de circ, que en un moment o altre hem tingut l’ocasió de veure.

La campanya “Tots som el circ” és promoguda pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació del Govern de Catalunya i s’emmarca en el Pla integral de Circ de Catalunya aprovat el març de 2008.
Precisament, la introducció d’aquest pla de foment, reconeixement i divulgació del circ explica que la imatge del circ a Catalunya arrossega el llast de la crisi dels anys 60 d’aquesta disciplina que va acabar generant una imatge de circ trist, decadent, de poca qualitat i de poc futur. S’explica com des dels anys 70 aquest circ tradicional ha compartit en el nostre país, paper i escena amb el circ contemporani, o sigui, artistes que tot i no pertànyer a la família del circ estrictament han reinventat el circ, l’han tret de les places o de les tradicionals carpes portant-lo a teatres, o fins i tot han exportat lluny de les nostres fronteres mostres amb grandíssim èxit o reconeixement. D’aquesta forma, s’han anat forjant dues imatges i dos sentits de circ que com deia han conviscut a Catalunya, el d’una certa decadència; i el plàstic, el virtuós, pedagògic amb un intens treball al darrere. En aquest context, des de fa uns anys, l’àmbit institucional ha cregut fer allò de separar el gra de la palla. Amb aquest pla integral es proposen les polítiques i línies d’acció a seguir perquè el circ a Catalunya es pugui desenvolupar amb les condicions adequades per estabilitzar-ne la producció i el sector, i a més valoritzar aquella part de circ qualitativa, i sobretot arribar a interioritzar que el circ és una manifestació més de la cultura del país.
Figueres és una de les 11 ciutats de Catalunya (Mataró, Vilanova i la Geltrú, Pineda de Mar, la Bisbal d’Empordà, Lleida…)  adherides al pla com a ciutats amigues del circ. Això suposa assumir el compromís de vetllar per posar les facilitats escaients perquè s’ofereixi circ, estabilitzar-lo com a activitat per a tots els públics així com incorporar-ne de nous, i adequar els diferents espais o equipaments municipals existents per fer possible mostrar circ. Els resultats d’aquesta xarxa de ciutats amigues potser encara no s’han vist del tot, però el que sí que és innegable és que s’està fent un esforç important per canviar la imatge d’aquell trist circ, per un d’alegre, enginyós, i conceptualment apartat d’una visió carrinclona. Tot per fer riure, i més en aquestes festes, petits i grans. O sigui que fem bona la cançó de l’anunci…Tots som el circ, tots som el circ…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!