9 de desembre de 2008
Sense categoria
0 comentaris

La retirada de productes insegurs

Publicat al bisetmanari HORA NOVA el 9 de desembre de 2008
Aquests dies es pot veure al Palau Robert de Barcelona (s’acaba el 18 de gener), una extensa exposició de tots els objectes que l’Agència Catalana del Consum ha retirat del mercat en l’últim any. La mostra porta per nom “Amb tu segur. Exposició sobre la seguretat dels productes”.

La idea és que el consumidor assumeixi una actitud responsable en la compra de productes des del punt de vista de la seguretat. Els principals destinataris són famílies, grups d’escoles de primària i secundària, centres de recursos pedagògics, organitzacions de consumidors, col·lectius de gent gran, de mestresses de casa i esplais de joves. El recorregut expositiu es desenvolupa en quatre àmbits. Comença amb una introducció de com ha canviat el món i com de complex ha esdevingut, un segon àmbit on explica com arriben els productes a les llars i quins són els més insegurs i el tercer àmbit, ensenya una vintena de productes retirats del mercat, amb informació de les causes que en van motivar la retirada. Finalment, una mena de joc-test posa a prova els coneixements adquirits al llarg de l’exposició.

La mostra és prou didàctica com per aprendre una mica més de bons hàbits en la compra sobretot de joguines i productes per a la mainada. Amb tot, la reflexió que m’ha suggerit aquesta exposició és una altra. Educar el consumidor dotant-lo de prou informació perquè pugui decidir en la seva compra és molt positiu i segurament s’ha d’insistir tan com calgui però el que em resulta difícil d’entendre és com aquests productes ‘fraudulents’ arriben als establiments. La feina dels inspectors de l’Agència Catalana del Consum és molt lloable i interessant però per molts mitjans que es posin a l’abast d’aquesta investigació i recerca, no s’acabarà mai el problema i hi continuarà havent fabricants que introduiran amb total impunitat els seus productes mal fets al mercat. L’existència de tant i tant material no apta per al seu consum evidencia que alguna cosa falla a les fronteres.

Normalment tots aquests productes provenen de la Xina o l’Índia, on la legislació que delimita les normes de fabricació no existeixen. Això fa que la producció sigui alhora molt més barata. El mateix producte fet aquí ha de complir uns requisits que encareixen la joguina i en el punt de venda, la discriminació per la via del preu beneficia el producte forani. La Unió Europea s’hauria d’implicar molt més en el procés que desemboca a l’establiment per evitar que tot allò que s’aparta de les normes no hi arribi. Mentre això no passi queda clar que som els pares i mares els qui haurem de complir aquesta funció no comprant allò que ens sembla que pot perjudicar els nostres fills.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!