2 de febrer de 2009
Sense categoria
1 comentari

La cultura de sumar

Publicat al bisetmanari HORA NOVA el 20 de gener de 2009
La que ahir començava és una setmana important pel que ens puguin generar en un futur dos esdeveniments culturals prou rellevants des del punt de vista local i nacional. Ahir s’entregaven els primers premis Gaudí, llargament publicitats per la televisió catalana.
Sempre s’ha dit que el cinema català no ha trobat mai el suport que es mereix tot i ser de gran qualitat, segons els experts. L’Acadèmia del Cinema Català, creada encara no fa un any, vol trencar amb aquest tòpic, prestigiar el sector i contribuir al reconeixement internacional del cinema català. Tot un repte que el president de l’acadèmia, l’actor Joel Joan, té per davant i que necessitarà del seu temps per poder-ne veure algun resultat. La idea de crear aquests premis d’entrada servirà per mostrar als que en som neòfits que bona part de les produccions cinematogràfiques de tot l’Estat surten de Catalunya. A aquest pas, no caldrà celebrar els Goya.
Més a prop ens queda tot un esdeveniment en el que Figueres ha posat tot el seu interès des que es va saber que havia estat escollida com a Capital de la Cultura Catalana aquest 2009. El pròleg del concert de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya dirigida per Francesc Cassú i el nostre Carles Coll amb Sardanes per al món va obrir la capitalitat que oficialment s’inaugurarà aquest dissabte 24 amb un acte institucional i l’espectacle de Deambulants i Cia. Pipotal, que formaran una sardana aèria. La capitalitat cultural no s’ha escapat de la crisi i ha vist retallat el seu pressupost a més de la meitat dels 800.000 euros que preveia inicialment l’àrea de Cultura de l’Ajuntament. La cultura, com tot, val diners i la de qualitat encara més però hi ha coses que no es paguen amb diners i que l’organització ha sabut treure’n el màxim partit. La CCC’09 ha sabut sumar. Sumar el suport de totes les administracions, d’empreses privades, de les entitats figuerenques, dels mitjans de comunicació de capital empordanès i d’altres sense exclusions, tots plegats sota una mateixa imatge corporativa que fa de paraigua i que d’entrada ja és una garantia de suport a tots els esdeveniments. Aquesta era l’obsessió del regidor de Cultura, Ciro Llueca, que en l’agenda d’activitats editada per a l’ocasió assegura que aquesta capitalitat és una inversió a curt i a llarg termini, una “aposta” perquè “a partir del 2010 hi hagi més complicitats de l’administració local amb creadors i artistes, amb entitats, associacions i el comerç” amb l’objectiu de “créixer com a ciutat i com a país”. Figueres vessarà cultura per totes bandes i sobretot al carrer. No caldrà fer ni un pas per trobar-nos amb la cultura perquè ningú s’hi pugui resistir. El que no va aconseguir l’any Dalí, ho hem d’assolir ara de la mà de Monturiol i Ventura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!