El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

9 de març de 2014
Sense categoria
0 comentaris

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 77

Dilluns 3 de març de 2014

L’ANC i l’AMI uniran les seves forces per tal que la campanya ‘Signa un vot per la independència’ faci un salt qualitatiu. Es prepara un gran operatiu per fer el cap de setmana dels dies 22 i 23 de març una recollida massiva de signatures amb més de 1.000 taules distribuïdes pel país. Les dues entitats no llancen la tovallola perquè els partits favorables a la consulta finalment acordin compartir un punt en comú en els programes electorals de les europees. 

Convergència ha proclamat avui l’actual eurodiputat Ramon Tremosa com el seu candidat a les eleccions del 25-M.

La Razón dispara amb mala intenció contra Òmnium amb la voluntat de malmetre la seva imatge. Publica que un associat, a qui eleva a la categoria de dirigent de l’entitat, va ser condemnat fa anys per un assassinat, en un nou intent, molt barroer, per criminalitzar el sobiranisme.

 

Dimarts 4 de març de 2014

Oriol Junqueras i Ernest Maragall presenten l’acord entre ERC i Nova Esquerra Catalana per concórrer plegats a les eleccions europees del 25-M. Maragall, que durant la roda de premsa conjunta ha dit que “la solució més intel·ligent pel país és la independència expressada en referèndum”, farà tàndem amb Josep Maria Terricabras al capdavant de la llista unitària. Les dues formacions preveuen fer extensible l’acord a les municipals i a les eleccions al Parlament. Pere Navarro, en una de les seves ja habituals atzagaiades, ha assegurat que el fitxatge de l’exconseller socialista per ERC reforça el PSC i ha reconegut que hi hagut i hi ha baixes al seu partit però no les atribueix a la deriva de la direcció sinó a la crisi econòmica.  

El Govern anuncia que denunciarà el pla hidrològic de l’Ebre a les institucions europees. Per altra banda interposarà recursos d’inconstitucionalitat contra quatre lleis espanyoles que invadeixen competències pròpies: la reforma local, la llei Wert, la llei d’unitat de mercat i la d’avaluació ambiental.

Presenten un manifest perquè el referèndum es faci sí o sí. El text, que firmen sobretot persones de l’òrbita del Procés Constituent de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, es posiciona en contra de la possibilitat d’unes elecciones plebiscitàries en el cas que l’estat no permeti la consulta prevista pel 9-N.

El president Mas rep a Palau una delegació de membres de Súmate que li expressen el seu suport i l’encoratgen a conduir el procés fins al final: “som al seu costat, ni un pas enrere, president”.

Els jutges que van signar un manifest a favor de la consulta denuncien que La Razón ha publicat les fotos dels seus DNI i sospita que només els hi pot haver facilitat l’administració de l’estat.

Dimecres 5 de març de 2014

Toni Comín, exdiputat de Ciutadans pel Canvi i un dels impulsors del corrent ‘Socialisme, Catalunya i Llibertat’ anuncia que també deixa el PSC.

El govern d’Extremadura, en el marc de la batalla entre comunitats en vista al nou finançament autonòmic, ha fet pública una estrambòtica balança fiscal que no s’aguanta per enlloc que presenta Catalunya com una comunitat privilegiada amb l’actual sistema i la situa com la que rep més diners de l’estat. El conseller Mas-Colell ha qualificat el document d’absolut despropòsit.

 

Dijous 6 de març de 2014

El Parlament de Crimea demana abandonar Ucraïna i adherir-se a Rússia, una decisió que els ciutadans de la península hauran d’avalar en un referèndum que s’ha convocat pel 16 de març.

CDC engega a Badalona la denominada ruta del sí amb el propòsit d’eixamplar la majoria social pel dret a decidir. Una furgoneta recorrerà el territori, on s’aniran organitzant actes cada dia, en el marc d’una campanya que vol incidir especiament a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Divendres 7 de març de 2014

El president Mas ha passat per RAC1 i ha deixat clar que “la distància entre Crimea i Catalunya és molt gran, tant com entre el govern espanyol i el Regne Unit”. Ha assegurat “estar disponible en qualsevol moment i sense condicions” per parlar amb Rajoy però avança que no tindria sentit que es trobessin i no es parlés de la consulta que vol la immensa majoria de la societat catalana. Mas també s’ha adreçat als partits, als que demana que “superin l’obsessió estètica i la mirada curta” perquè “amb els codis partidistes de sempre no resoldrem els grans reptes que té el país”.

Concentracions a València i Castelló per exigir la dimissió de Fabra. Els manifestants han exhibit targetes vermelles en contra del president.

El Papa Francesc rep els bisbes catalans al marge de la Conferència Espanyola en un gest que demostra un reconeixement i tractament diferenciat a l’Església Catalana per part del pontífex.

 

Dissabte 8 de març de 2014

En un gest molt poc habitual el govern espanyol ha enviat un escrit al Congrés en què argumenta la seva oposició a la petició del Parlament de Catalunya perquè se li transfereixin les competències per convocar referèndums. Per l’executiu de Rajoy “Catalunya no pot decidir separar-se d’Espanya i, per tant, tampoc pot consultar-ho”. Davant d’això el president Mas ha contraposat l’ordeno y mando de Madrid a la voluntat de pacte i diàleg de Catalunya. Més tard Rajoy ha afirmat que “els que s’obstinen a anar contra el món no poden guanyar mai”.

 

Diumenge 9 de març de 2014

CiU recupera posicions respecte les últimes enquestes i si ara es fessin eleccions quedaria per davant d’ERC, que li trepitja els talons. Així ho indica un sondeig que avui publica El Periódico i que vaticina aquest repartiment d’escons: CiU (35-36), ERC (34-35), Ciutadans (17-18), ICV-EUiA (14-15), PSC (14-15), PP (12-13), CUP (6). El mateix estudi revela que la majoria de catalans creu que la consulta del 9-N no s’acabarà fent però en el cas que es faci més del 80% dels enquestats tenen previst participar-hi. I pel que fa al sentit del vot s’imposaria el doble sí.

El president Mas ha replicat a Rajoy que “no lluitem contra el món sinó contra l’Estat espanyol, tot i que ens agradaria no haver-ho de fer, però no ens deixen cap altra sortida”. I ha afegit que l’estat espanyol hauria de veure la consulta com una oportunitat i ha reiterat que malgrat la negativa de les institucions espanyoles ell convocarà la consulta.

Ernest Maragall, després de l’acord entre el seu partit i ERC per anar junts a les europees, emplaça els díscols del PSC a abandonar la formació. Ho ha dit en una entrevista a El Punt Avui: “La via més natural és que marxin. Com que no acaben de guanyar dins el partit ni d’arribar al trencament avalen la majoria orgànica del PSC. És ara que cal la presència del socialisme catalanista i no d’aquí a un o dos anys”.

La CUP, després d’un procés de debat intern, ha decidit no concórrer a les eleccions europees del 25 de maig. 

Què farà CiU?
12.07.2005 | 12.02
A Sense categoria
Maragall vaticina més desafecció
30.07.2008 | 1.37
A Sense categoria
Elecció molt oportuna
29.06.2006 | 6.05
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.