Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

2014: L’any en que Dalí desembarcà al Brasil (1ª part)

Deixa un comentari
2014 serà un any molt recordat al Brasil, obviament per la celebració de la copa del món de futbol. Però també perque la inflació ha disparat tant el cost de la vida que ja hi ha qui hagi rebatejat la moneda brasilera – el real – com a surreal.Doncs el preu de les coses està adquirint proporcions vertaderament surreals (sic) per aquestes contrades! El que explica el munt de protestes i vagues, que s’estan duent a terme aprofitant que l’atenció dels mitjans de tot el món està volcada en el país tropical.

I entre tanta surrealitat, en el món de la cultura, 2014 també serà recordat com l’any en que l’obra de l’excentric Salvador Dalí desembarcà al Brasil. I ho fa per partida doble. Doncs dues exposicions inèdites sobre el mateix autor s’hauran realitzat al llarg d’aquest any antològic en diverses ciutats brasileres.

En pimer lloc, parlarem de l’exposició a Brasília: “Salvador Dalí – Esculturas Surrealismo Tridimensional”. Consisteix en un recull de 26 escultures produïdes per Dalí als anys 70, en la fase de maduresa de l’artista, a la seva casa de Portlligat. I és que tot i ser mundialment famós per les seves més de 1.500 pintures, Dalí també produïa de tres a quatre escultures per any; per a entretenir-se, com qui diu la cosa…

Les obres en exposició foren seleccionades, en gran part, dentre la que fou coneguda com a col·lecció Clot, de 44 escultures del seu amic i galeriste Isidro Clot. La curadoria corre a càrrec de Francisco Lara Mora, comissari artístic de l’exposição, el qual seleccionà personalment les peces que finalment atravessaren l’Atlàntic

Les escultures són fetes majoritariament de bronze, mitjançant la tècnica de fundició per cera perduda (un motlle d’argila, guix o pedra artificial que cobreix la peça, feta primer de cera calenta, a on després s’hi introdueix el metall fos en el lloc de la cera). En total, pesen quatre tones i tenen variades dimensions: algunes, uns pocs centimetres, cabent a la palma de la mà, i altres fins a tres metres de llargada.

Les obres tracten de temàtiques com la mitologia clàssica, la iconografia cristiana i temes surrealistes i històrics. El Sant Jordi que mata el drac (vegeu la imatge) és una de les peces de 3 metres, que conviu a l’exposició amb un Quixot que llegeix sentat en una cadira de bronze, i junt amb un Crist de San Joan de la Creu. També hi trobem El famós Elefant còsmic (de 3 metres) o bé Icar, Mercuri, Apolo i Posseidon.

Un autèntica odissèia surreal de logística fou muntada per a dur l’exposició de Dalí a la capital del Brasil. Caixes especials de fusta hagueren de ser confeccionades especialment per protegir les obres, que deixaren el port de Barcelona i navegaren per dues setmanes fins atracar al port de Pecém, a la Regió Metropolitana de Fortaleza (Ceará). Del litoral nordestí fins a la capital federal foren dos dies més de camió. 

(… CONTINUA LLEGINT… )

   

 

L’exposició s’exhibeix gratuitament en tres ciutats. Primer, a Brasília (DF), a la galeria Acervo de la Caixa Cultural (fundació de la Caixa Econômica Federal, ep! no confondre amb La Caixa), fins al 15 de juny. Després, a Fortaleza (estat de Ceará), a partir del 6 d’agost. I finalment, al 6 de gener del 2015, a Recife (estat de Pernambuco) durant un parell de mesos mes.

Salvador Dalí, Esculturas – Surrealismo Tridimensional
De dimarts a diumenge, de les 9h a les 21h.
Fins al 15 de juny. Brasília – DF.
Galeria Acervo da Caixa Cultural (Setor Bancário Sul).
Adreça:  Quadra 4, lotes 3/4 – Asa Sul, anexo à matriz da CAIXA)
Entrada gratuita

Informacions: (00.55.61.3206-9448

(CONTINUARÀ)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 30 de maig de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.