25 de març de 2014
0 comentaris

Per començar a parlar de valors

Voldríem començar aquesta secció amb un document històric que considerem interessant i potser polèmic, però que ens sembla important de recuperar en un esforç per concretar els valors sobre els que creiem que s’hauria d’aixecar un país lliure, un país millor. Es tracta del discurs que va fer Salvador Seguí a l’Ateneo de Madrid, al 1919, precedit d’un text que el contextualitza, de Toni Guirao. Això no vol dir que en successius articles haguem de mirar tan enrere, ben al contrari.

“Salvador Seguí, líder anarcosindicalista, reivindicava, en el seu discurs a l’Ateneo de Madrid un catalanisme popular amb uns valors molt diferents respecte el catalanisme conservador i intel·lectualitzant de la Lliga Regionalista.

Contraposa el seu catalanisme que en l’interior de Catalunya hauria de servir per a consolidar una societat amb uns valors propis, basats en la solidaritat social i diferents al catalanisme conservador, que segons explicava Seguí, posava els seus límits en els interessos econòmics, els de classe.

Salvador Seguí, afirmava que la independència de Catalunya, hauria de ser, al temps, solidària amb la resta de pobles de la Península Ibèrica i en aquest sentit, també molt diferent a la proposta conservadora, llavors implicada a través de Cambó, a promoure la idea de l’ ”Espanya Gran” o sia, l’expansió de la idea imperialista, que va iniciar Prat de la Riba (1905) de catalanitzar Espanya.”

(Toni Guirao)

I el que va dir Salvador Seguí als ateneistes de Madrid:

“A Catalunya, els elements reaccionaris del catalanisme, sovint aixequen la bandera de les reivindicacions catalanes, en un sentit nacionalista. I quan més soroll fan és en els moments és quan es produeix un fet social de ressonància, talment com si cerquessin la intervenció de les autoritats de l’Estat espanyol per a batre els treballadors catalans. Nosaltres, ho dic ací a Madrid, i si convé també a Barcelona, som i serem contraris a aquests senyors que pretenen monopolitzar la política catalana, no per assolir la llibertat de Catalunya, sinó per poder defensar millor els seus interessos de classe i sempre amatents a malmetre les reivindicacions del proletariat català. I jo us puc assegurar que aquests reaccionaris que s’autoanomenen catalanistes el que més temen és el redreçament nacional de Catalunya, en el cas que Catalunya no els restés sotmesa. I com que saben que Catalunya no és un poble mesell, ni tan sols intenten deslligar la política catalana de l’espanyola. En canvi, nosaltres, els treballadors, com sigui que amb una Catalunya independent no hi perdríem res, ans el contrari, hi guanyaríem molt, la independència de la nostra terra no ens fa por.

Estigueu segurs, amics madrilenys que m’escolteu, que si algun dia es parlés seriosament d’independitzar Catalunya de l’Estat espanyol, els primers i potser els únics que s’oposarien a la llibertat nacional de Catalunya, foren els capitalistes de la Lliga Regionalista i del Fomento del Trabajo Nacional. Tanmateix hi ha moltes proves que confirmen el meu raonament. Tan se val que proclamin el seu catalanisme en discursos i articles periodístics quan són a Barcelona. Si pensen que es troben en perill els interessos particulars de la seva classe benestant, enfollits i a corre-cuita fan cap a Madrid, per tal d’oferir els seus serveis a la Monarquia centralista, i més d’una vegada els haureu pogut veure vestint la casaca de ministre. És, per ventura, amb la col·laboració ministerial com es poden afermar les aspiracions de llibertat nacional de Catalunya, sotmesa a una monarquia centralista i enemiga de l’emancipació dels pobles hispànics? Sortosament la Catalunya vexada i injuriada, privada de la seva llibertat nacional, coneix bé els seus detractors i sap de quin cantó estan els seus veritables amics i defensors. Una Catalunya, alliberada de l’Estat espanyol us asseguro, amics madrilenys, que fóra una Catalunya amiga de tots els pobles de la Península Hispànica i sospito que els qui ara pretenen presentar-se com els capdavanters del catalanisme, temen una entesa fraternal i duradora amb les altres nacionalitats peninsulars. Per tant és falsa la catalanitat dels qui dirigeixen la Lliga Regionalista. I és que aquesta gent avantposa els seus interessos de classe, és a dir els interessos del capitalisme, a tot interès o ideologia. Estic tan cert del que dic, que sense pecar d’exagerat, puc assegurar-vos que si algun dia Catalunya conquesta la seva llibertat nacional, els primers, si no els únics, que li posaran entrebancs, seran els homes de la Lliga Regionalista, perquè a Catalunya com arreu, el capitalisme està mancat d’ideologia”

(Salvador Seguí: escrits. Recull a cura d’Isidre Molas. Pàg 53-54. Ed.62, 1975)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!