29 d'abril de 2014
Sense categoria
0 comentaris

Història i progrés

Des de l’eix de progrés de la campanya “Un país lliure, un país millor” us fem a mans un document pdf i un vídeo que parlen d’història i es projecten cap al futur.

Pensem que el sentit del progrés no sols el dóna la nostra voluntat col·lectiva actual, sinó que es construeix en el trajecte històric que ens hi ha portat. Les dues referències que us aportem avui parlen de la història del nostre país, dels orígens, dels moments de relleu, de fets, plantejaments i accions que, en la mesura que disposem de noves dades per interpretar-los i entendre’ls, ens poden ajudar a donar sentit a la construcció d’un Estat lliure, i a la forma i continguts que l’han de conformar.

Una altra qüestió és que els fets històrics no són totalment accessibles, tota aproximació històrica és sempre provisional i fets similars poden ser interpretats de maneres diverses, en funció de l’orientació metodològica o el posicionament ideològic de qui els faci. Tot i això, en els dos resums d’història que us presentem, hi ha la voluntat de ressaltar esdeveniments que mostren l’arrelament del sentiment democràtic, el sentit de les lluites polítiques, el compromís però també la intel·ligència col·lectiva que els catalans vam mostrar en els moments més difícils, la capacitat de superar i reprendre després d’enormes sotragades.

El document “Resum d’història de Catalunya” és obra del professor Albert Llemosí, catedràtic d’informàtica de la Universitat de les Illes Balears, i en ell ha volgut explicar els fets més rellevants de la nostra història i dibuixar una línia que ens porta fins a l’actual onada independentista. L’altre document és un vídeo extret del programa “Fem Via!” del nou canal televisiu d’El Punt/Avui. En ell, Víctor Cucurull, historiador i director de la Fusic, exposa fets rellevants de la història de Catalunya posant-los en contrast amb algunes versions minimitzadores o directament ocultadores que s’han estat difonent des de l’espanyolisme més anticatalà.

Dos documents que ens poden aportar coneixement de fets històrics i ajudar a donar una visió més àmplia de l’origen i impuls dels fets actuals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!