Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

29 de novembre de 2012
0 comentaris

La llei animal del mínim esforç

L’home és l’únic animal que aplica més energia en obtindre els seus aliments que l’energia que obtindrà d’aquests aliments. Els adobs, insecticides, el conreu amb el tractor, el transport de l’aliment, etc consumeixen moltíssima més energia que la que ens proporciona l’aliment.

El lleó, el tigre o la pantera més fibrosa, com la resta del món animal, aplique en la seva existència la llei del mínim esforç, es a dir, l’animal no triarà la presa més difícil sinó aquella en que la diferència entre l’energia obtinguda menjant-se la presa menys l’energia consumida caçant-la siga més alta. Triarà per exemple entre les possibles preses aquella que corra menys. Serà la presa preferida aquella que ofereix menys dificultats…

En conseqüència “L’esport no és pas natural a l’home: està en contradicció formal amb la llei animal del “mínim esforç”.” La frase no és de Carles Rexach, autor de conceptes memorables com “córrer és de covards” o “Per jugar a futbol no s’ha de patir. El que es fa patint no pot sortir bé“. En realitat el seu autor és Pierre de Coubertin (1983-1937), considerat el creador de l’olimpisme modern i la frase apareix en el preàmbul de “Lliçons de pedagogia esportiva“, una de les seves obres més destacades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!