Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

24 d'abril de 2012
0 comentaris

Els Països Fusterians

El 25 d’abril celebrem el despertar d’una nació en l’obra de Joan Fuster. En la seva obra Nosaltres els valencians (1962), una plèiade de intel·lectuals i polítics volen veure el País Valencià en el context dels Països Catalans.

He llegit el llibre però no entraré en els grans conceptes, al llibre hi ha molta història i em centraré en un detall que m’ha cridat l’atenció. És aquest paràgraf:

Fullejant els dietaris de l’època un hom s’adona de seguida que la societat valenciana del Cinc-cents era corcada per mals de difícil esmena. Les «males voluntats» que quedaren pendents després de la Germania n’originaven d’altres o hi connectaven…

El bandolerisme, en el sentit més vulgar de la paraula, començava a afligir les comarques. I l’altre bandolerisme, el dels bàndols nobiliaris, alçava el cap de nou. Quan, en 1559, un valencià —fill de mercader francès, però—, Jaume Rasquin, emprèn una expedició a Río de la Plata, i hi enrola més d’un centenar d’indígenes, un dels expedicionaris, castellà, podia fer aquesta observació: «Todos o los más valencianos que iban en el viaje eran hombres de bando y homicidas y fugitivos, ecepto algunos caballeros que iban muy honrados, mas al fin son valencianos y de menil condición, porque son de cuadrilla». I afegeix, pensant en una possible colonització per la nostra gent: «No podia dejar de haber otra Valencia en el Río de la Plata, digo en los bandos, porque había muchas insignias dello.» A la València de la Península les més diverses formes de la criminalitat es feien quotidianes: no tant, sens dubte, com en la centúria següent, però ja en gran escala.”

(Cap. Paràbola d’una eufòria p. 71-72 en El Cangur Edicions 62 . Barcelona. Dissetena edició , octubre 1997).

Bé, segurament a més  a més de la centúria següent, avui en dia sense censures com a l’any 1962, podriem parlar ja amb claretat de la societat valenciana del segle XX i del segle XXI com a caus de criminalitat i corrupció a gran escala.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!