1 de juny de 2014
General
0 comentaris

Dels enfrontaments violents, qui se’n beneficia?

    Dels fets de maig del 1937 a…

El desconcert generat per les desavinences dels diversos partits i sindicats desfermaren enfrontaments violents amb barricades als carrers, execucions, revenges i assassinats indiscriminats en el dantesc escenari que es produí a Barcelona més enllà de la lluita als fronts defensant-nos del feixisme.

 

    Hi teníem la presència del president de la República Manuel Azaña que també va veure’s amenaçat a l’edifici del Parlament i amb molt poca guàrdia, el president Lluís Companys, li feu arribar els consellers d’ERC que el tranquil·litzaren, passats els dos dies – al tercer – d’aquests esdeveniments, el president Companys aconseguí una treva no respectada del tot i per tothom; resultat? A les 15.05, del dia 5 de maig fou radiada la notícia que el govern central es feia càrrec de l’Ordre Públic a Catalunya i el vespre del dia 6, arribaren a Barcelona els primers destacaments de guàrdies d’assalt esplèndidament armats.

 

    Sobre aquest fet George Orwell escriví “…un govern que envia al front nois de 15 anys, armats amb fusells de 40, i deixa a la rereguarda els seus homes més sòlids i les armes més perfeccionades, és perquè està més preocupat per la revolució que pels feixistes (…). Pes això s’entén la debilitat de la política de guerra en els darrers mesos (…)”

 

    Així és com l’estat ho domina tot i amb més eficàcia – amb tots els recursos es clar – i així és com la Generalitat perdé les conselleries de Defensa i Ordre Públic, fou progressivament marginada de les tasques de govern amb la reducció de les competències autonòmiques, i des d’Azaña fins Negrin, empitjorant en tot.

 

    Tinc entès que aquests dies hem tingut propostes d’ajut d’una policia que en diuen “Nacional” oi? Doncs, compte a uns i altres, perquè la història es repeteix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!