“El iaio a Nova York” de Vicent Borràs (premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil)

La família Oliart té dos fills preadolescents, Arnau i Altea, i el iaio Eusebi que viu amb ells. Fa temps que ja no està la iaia, Rosalia, el retrat de la qual resta al rebedor. El iaio, efusiu i divertit, balla tot sols la cançó de Frank Sinatra New York, New York davant del retrat, quan cau un bac i es trenca la cama. Arran de l’estada a l’hospital, li descobreixen un tumor en estat avançat que li deixarà pocs dies de vida. I vet ací l’experiència que la família haurà de suportar. Li han de dir el que té? Li han d’amagar l’estat greu? Com resoldre aquestes qüestions sense que tot derive envers un comiat amarg.

No es fàcil conciliar la vida sentimental, el món dels xiquets i les grans qüestions de la vida, com és ara la pèrdua, sense caure en dramatismes, ni en sensibleries. En la nostra societat dels mas media i de la publicitat, les grans qüestions com ara la mort o bé són transformades en espectacles o bé són drames estrafolaris i anorreadors.

El iaio a Nova York de Vicent Borràs és l’obra guanyadora del III Premi de Literatura Infantil i Juvenil Altea 2019. Tant pel seu plantejament i solució de situacions, com per l’escriptura àgil i continguda és apta per a tot tipus de lector. L’edició, molt acurada, il·lustra cada capítol amb una imatge i una frase destacada. El  resultat és una obra amb una energia lírica i una destresa psicològica admirables. Lluny d’una literatura per a perruqueres de poble, ploramiques, i lluny de les banalitats a què ens acostuma el món de Walt Disney i tutti quanti.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *