Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

3 de gener de 2014
0 comentaris

L’idèntic procés de Campredó i Catalunya

A finals de 1989, un grup de veïns anomenat “Campredonencs per la segregació” varen convocar una assemblea popular per debatre la possibilitat d’endegar un procés de segregació de Campredó respecte del municipi de Tortosa. L’antic cinema Machí estava a vessar, donat que la major part de la ciutadania local va acollir amb entusiasme la idea de tenir municipi propi. Posteriorment, el dia 15 de febrer de 1990 va celebrar-se una recollida de signatures davant de notari. Un total de 463 persones, més d’un 60% de la població campredonenca, va signar a favor de la segregació i donant suport a la recentment creada “Comissió promotora” . Des del primer moment el Consistori tortosí, en veu del seu alcalde Vicent Beguer i de tots els portaveus dels grups de l’oposició, va mostrar la seua negativa a acceptar la decisió presa pels campredonencs. Beguer afirmava que no hi havia motius justificables per a la segregació a part dels anímics o sentiments de poble. Malgrat tot, la Comissió Promotora va seguir els passos necessaris per complimentar l’expedient segregacionista, amb la contractació de l’advocat deltebrenc Ramon Noche. També es va aconseguir el suport de totes les entitats del poble. Per a les eleccions municipals del 1991, es va crear la candidatura “Campredó poble” que va obtenir 420 vots (el 62% dels sufragis), però no va aconseguir representació al consistori tortosí, donada la diferència de població entre Campredó i Tortosa. L’alcalde Vicent Beguer va fer cas omís d’aquests resultats en nomenar alcalde pedani un membre de la seua formació, en una de les decisions polítiques que més he criticat al llarg dels temps.

El 15 de març de 1993 va programar-se una reunió a l’Edifici d’usos múltiples entre els representants polítics tortosins i els membres del Consell de Barri per tal d’analitzar la constitució de Campredó en Entitat municipal descentralitzada, que va ser interrompuda per una sorollosa concentració segregacionista que impedí la seua celebració. Els manifestants tiraren caramels als polítics quan entraren al recinte. A conseqüència d’aquesta protesta els set membres de la comissió de Segregaciuó hagueren de declarar pels fets davant del jutge. Els segregacionistes hem acusat històricament Beguer de no haver tingut gens de mà esquerra, donat que la seua decisió unilateral portà uns anys de gran conflictivitat a Campredó. També va crear un trist precedent quant a la manca de respecte pels resultats de les urnes i va perjudicar els interessos del seu propi partit, ja que el 1999 CiU va haver de sofrir la situació inversa,molt merescudament.

A partir d’aquí, però, el moviment segregacionista va anar perdent força, la qual cosa va quedar demostrada l’any 1995 quan va ser CiU qui guanyà les eleccions municipals per tres vots. La supremacia segregacionista es va veure aturada i va donar pas a una nova època que va durar fins al 1999, quan la coalició que havia governat durant dos dècades es va veure apartada del govern de Tortosa per un pacte polític entre el PSOE i el PP.

Podríem parlar de totes les dates històriques del procés que el portaren al Tribunal Suprem, amb la  negació final de donar-nos el municipi per claríssimes influències polítiques. Personalment he apostat per la lluita segregacionista, amb una part del lema del qual en faig bandera: Fer poble. Per a mi ha tingut la mateixa simbologia política que la lluita per l’alliberament nacional dels Països Catalans. El meu jo activista no se separa en dos: sóc campredonenc i català. Malauradament, he nascut en un poble sense municipi i en una nació sense estat. Els meus ideals continuen íntegres i conformen una mateixa unitat, però.

Els alcaldes de Tortosa Beguer i Curto tingueren un comportament antidemocràtic i feren ús del seu poder polític per combatre els nostres legítims drets, i també per calumniar els meus ideals personals. La seua tàctica era demonitzar l’independentisme per demonitzar tot el procés de constitució del municipi de Campredó, que democràticament havien triat els ciutadans. Tot i que no guardo cap rancúnia per tot el que va passar (he fet les paus amb tothom a Campredó, excepte amb una persona que em va agredir físicament sense cap motiu i em costa oblidar-ho), malgrat que la paraula “terrorista” acompanyava el meu nom amb massa freqüència quan es debatia el tema segregacionista (nosé posar ni un petard de Sant Joan, mai n’he encès cap), la meua opinió dels alcaldes tortosins d’aquell moment i dels portaveus del PSOE és dolentíssima.Campredó va ser derrotat per la classe política acomodada i malauradament no podem ser com els altres pobles ebrencs.
Hi ha una clara similitud entre el procés que està vivint la nació catalana i el que va viure el poble de Campredó als anys 1990. No fa gaire el ciudadano Ribera en va mostrar una altra. Mas no farà com Ibarretxe: No defensarà la consulta al Congrés dels Diputats. El dirigent del partit racista de llengua va dir que Mas té temor a perdre a Madrid. Perdre en un lloc on no es pot dialogar res i to
t està decidit? El mateix va fer l’alcalde tortosí del moment, quan els partits del seny van obligar tots els alcaldes i regidors de totes les poblacions a votar al consell comarcal contra la voluntat del poble de Campredó. Després se’n vantaven d’una decisió que havien promogut ells, sense dialogar ni negociar res. És la seua política, és la seua butxaca, és la seua inexistent democràcia.

Els diaris i polítics espanyols es vanten de la idea que ningú a Europa et donarà un cop de mà. Ningú no es mulla per ningú, està clar. Els partits tortosins del seny es vantaven d’haver aconseguit que cap alcalde donés suport a Campredó, ni tan sols els dels pobles que s’havien separat de Tortosa feia ben poc. El partit els va ordenar el posicionament, van obeir,i el missatge era que ningú no et donava suport. A micròfon tancat, un munt de regidors de moltes poblacions ens va donar suport, passa que el partit manava, era del seny. L’obsessió espanyola a Europa és idèntica a la que tenien els mandataris tortosins amb les altres poblacions del Baix Ebre. I una altra obsessió: ni els espanyols ni els mandataris tortosins els va importar mai la veu de la ciutadania, els anhels, els sentiments, mai van dir res sobre el suport ciutadà a l’ideari que ells prohibien. 
Una altra semblança arriba de la mà de Jorge Fernández Díaz, eixe ministre de per allà. Acusa l’independentisme de fomentar divisions familiars amb famílies que no han pogut celebrar junts el Nadal. Aquesta cançoneta la vam sentir de vegades a Campredo! La divisió és quan vols canviar d’status quo. Els campredonencs si acceptaven ser tortosins, ser com els altres, no provocaven cap divisió; idèntic quant als catalans que accepten ser espanyols. Els altres, els convençuts tortosins i espanyols, de Campredó o de Catalunya, tenen bula, ells no separen res ni imposen res. Sens dubte, paral·lelismes vergonyants i antidemocràtics. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!