Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

21 de setembre de 2007
0 comentaris

Avui és l’homenatge a “Terres de l’Ebre” d’Arbó

La biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta serà avui divendres 21 de setembre, a partir de les 19.30, la seu de l’homenatge a l’emblemàtica novel·la "Terres de l’Ebre", de l’escriptor rapitenc Sebastià Juan Arbó (Sant Carles de la Ràpita 1902 – Barcelona 1984). Serà un acte institucional que organitzo conjuntament amb els bibliotecaris Joana Serret i Carles Serrano. Hi participaran l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, l’alcalde de la Ràpita, Miquel Alonso. En l’apartat literari hi prendrem part l’escriptor Emili Rosales i l’autor d’aquest bloc. També hi trobaran el seu espai els membres del club de lectura de la biblioteca, Cafè tertúlia, que han estat llegint aquesta novel·la durant l’estiu i li voldran retre la seua particular sessió d’homenatge.
Quant a Emili Rosales (La Ràpita 1968), és un dels grans coneixedors de l’obra arboniana. Va ser el comissari de l’edició de la seua Obra Completa (Columna) i un dels impulsors del centenari del seu naixement el 2002. És notícia darrerament ja que la seua novel·la "La Ciutat invisible" (guanyadora del Sant Jordi 2004) ha estat nomenada al Prix Médicis, un dels guardons més importants que és concedeix a l’estat francès per a la literatura estrangera. 
Quant a "Terres de l’Ebre", és la novel·la que ens dóna nom al nostre territori. Arbó va fer aquesta contribució a la nostra terra. Va donar el tret d’inici al corrent existencialista a les lletres catalanes. Arbó va arribar a Barcelona a finals de la dècada de 1920 amb dos manuscrits sota el braç, L’inútil Combat i Terres de l’Ebre, que varen sorprendre l’editor de Proa, Joan Puig i Ferrater. Va ser el nostre primer gran novel·lista, al qual personalment sempre li acompanyo el nom amb l’expressió "el novel·lista per excel·lència de la terra de l’Ebre". Em permeto fer un crit a l’assistència massiva a aquest emotiu homenatge que rebrà avui en el marc incomparable, vigilant el riu Ebre, de la Biblioteca d’Amposta que porta el seu nom

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!