EL DISTANCIAMENT ENTRE LA CLASSE POLÍTICA I LA REALITAT SOCIAL

Deixa un comentari

El Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya, periòdicament publica el Baròmetre d’Opinió Política. El corresponent a aquest mes de desembre, sense aportar grans sorpreses a la tendència reflectida en anteriors estudis, constata dades alarmants que provocarien la dimissió de molts politics als països de tradició democràtica. Aquí ni tan sols provoquen l’autocrítica.

En plena crisi i quan el país pateix els nivell d’atur més importants de la seva historia, a la pregunta: quins creu que són els principals problemes que té actualment Catalunya?. El 58.6% de la població respon -evidenment- l’atur i la precarietat laboral. *El segon problema (37,9%), reflectit pels enquestats, és la insatisfacció amb la política.
El CEO  desdibuixa el resultat, afegint a la relació de respostes dues que són conseqüència de la gestió política: la relació Catalunya – Espanya (6,8%) i el sistema de finançament de Catalunya (3,4%). Si sumem els percentatges, la resultant és que el 48,1% de la població esta insatisfeta políticament per diferents raons. Percentatge molt superior a motivacions com l’immigració (14,5%), la inseguretat ciutadana (13,8%), la violència ( 2,1%), o el baix nivell salarial (1,8%). I molt superior, també, al percentage de insatisfets (12.3%) del Baròmetre del mes de juliol.

La seva decepció amb la classe política i el sistema actual es reflecteix a la pregunta: qui creu que pot donar una millor resposta a aquest problema?. Majoritàriament (49,9%) responen taxativament que cap.

Entre els arguments socials als que caldria fer una anàlisi acurada hi ha la distancia que els polítics han establert amb la societat. El 75,8% dels enquestats creu que els polítics no tenen en compte el que pensa la gent. El 70,3% creu que només busquen el benefici propi i el 50,8% no creu que la gent del carrer pugui influir en el que fan els polítics.

Si la confiança amb els politics es negativa, la valoració sobre el present polític no es pas gaire afalagador: Com qualifica vostè la situació política actual de Catalunya?: El 48,1% considera que dolenta, davant d’un 12,4% que la considera bona. Un 44,5% considera que la situació política actual és pitjor que fa un any

Aquests percentatges tan negatius vers la política i els polítics esta definit per una societat que, conseqüentment, cada cop esta més desencisada, mes allunyada dels afers polítics. El 50,1% de la societat esta poc o gens interessat en els afers politics, fins a tal extrem que el 50,3% de la població no parla mai o amb poca freqüència de política.

El malcontentament toca el fons del sistema i el 57,9% de la societat està insatisfeta amb el funcionament de la democràcia.

De moment les alternatives que plantegen els polítics actuals, per resoldre el desencís, no son convincents . Sonen aires de reforma a la  italiana (moure-ho tot per no canviar rés) creant precipitadament una llei electoral. Alguns amaguen el cap sota l’ala i no fan comentaris, per tal de minimitzar el valor de l’estudi, i, així, seguir treballant amb clau electoralista amb les minories residuals que encara –alienadament- els hi tenen confiança. D’altres malden per incrementar la seva influència en els mitjans de comunicació, convençuts que es allà on rau la clau de volta del seu prestigi i el seu poder. Cap d’ells esta fen plantejaments renovadors i autocrítics que tinguin en compte el futur del país més enllà dels seus resultats electorals.

 * els enquestats podien donar més d’una resposta

Aquesta entrada s'ha publicat en Sense categoria el 15 de desembre de 2009 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.