DE VILANOVA A MATANZAS

Deixa un comentari

Al bell mig de la plaça de la Vila de Vilanova, el dia 31 de desembre de 1881, coincidint amb l’arribada del ferrocarril (3 de vuit 23-06-11), es va inaugurar l’estàtua a Josep Tomàs Ventosa i Soler, un vilanoví que molt jove, encara no un adolescent (12 anys), es va embarcar cap a Cuba (1809).

En Josep Tomàs (Vilanova i la Geltrú, 1797- L’Havana, 1874) va ser un polític i comerciant que va fer fortuna amb el comerç tèxtil. Va establir-se a Matanzas (Cuba) on va enriquir-se i obtingué càrrecs públics fins arribar a ser alcalde de la ciutat cubana en dues ocasions, 1847 i 1852. Destacà especialment per la seva filantropia que manifestà repetidament en la seva preocupació per l’analfabetisme, impulsant tot d’actuacions per eradicar-lo. Va dedicar part dels seus guanys per crear escoles i d’altres obres culturals tant a Matanzas com a Vilanova.

A Vilanova, decretada la desamortització dels béns de l’Església, adquirí (1846) el convent dels caputxins, l’enderrocament del qual va servir per prolongar la Rambla, projectar la plaça de la Vila i deixar el centre de la ciutat amb la seva actual configuració.  Del terreny que deixà el convent en féu una venda simulada, amb la condició que en una part s’hi construïssin unes escoles públiques i gratuïtes per a nois i noies pobres, que es van anomenar Escuelas Gratuitas Ventosa inaugurades l’any 1854.

De la seva obra filantròpica cal esmentar la construcció a Matanzas de la Casa de Beneficencia para niños pobres (1849) (actual Internado de Primaria Vladimir Ilich Lenin per a nens discapacitats), la Biblioteca Pública (1847) i les Casillas de Ventosa.

En Josep Tomàs Ventosa fou el suport econòmic de la fundació del Diario de Villanueva y Geltrú, que va aparèixer per primer cop l’1 d’agost de 1850, predecessor de l’actual Diari de Vilanova. En Guillem Mercader,  director del Diari de Vilanova, reconeix que “avui encara subscriuríem bona part del manifest fundacional d’aquell primer número del Diari, finançat per Ventosa: Un periódico desinteresado es el órgano y la salvaguardia del pueblo, y este pueblo, falto de verdaderas noticias locales las mas de la veces, no puede apreciar debidamente las acciones de los hombres a quienes anima el desinterès y el amor patrio”.. En aquells anys moltes subscripcions del periòdic viatjaven cap a Cuba. De Vilanova havia marxat cap a Cuba molta gent, entre d’altres, personatges com Francesc Gumà i Ferran,  Josep Font i Gumà, Francesc Font i Parés, Francesc Gumà i Carbonell…

Al patí interior de l’escola Lenin de Matanzas hi ha una estàtua de Josep Tomàs bessona de la vilanovina. Les dues van ser fetes a Cuba i finançades per ell mateix. Fruit de l’obra filantròpica de Josep Tomàs Ventosa i Soler, Vilanova i la Geltrú i Matanzas són actualment ciutats agermanades.

Publicat 3 de vuit 23-12-11

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 23 de desembre de 2011 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.