Avui, Dia Mundial de l’Alzheimer

Avui 21 de setembre es commemora, com cada any, el Dia Mundial de l’Alzheimer, data promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i per Alzheimer’s Disease Internacional (ADI). L’Alzheimer és una malaltia que no només afecta la persona malalta, sinó també la família, i especialment les persones que exerceixen de cuidadores principals.
En aquest sentit, la Diputació de Barcelona posa a l’abast dels ens locals de la demarcació programes i serveis de suport amb l’objectiu de millorar la vida de la persona afectada per l’Alzheimer, amb especial èmfasi en donar suport a les famílies, ja que són un pilar fonamental en tot el procés de la malaltia. En concret, aquest suport se centra en:

. Els Grups de suport emocional i ajuda mútua (GSAM), que es porten a terme en els municipis i que ofereixen un espai de relació i suport emocional a les famílies cuidadores per tal que puguin reduir l’estrès, evitar la soledat i compartir l’experiència de cuidar d’una manera satisfactòria. https://www.diba.cat/web/benestar/gsam,

. El Servei de RESPIR,  per a que les famílies cuidadores puguin descansar temporalment mentre la persona malalta està en una residencia https://www.diba.cat/web/respir/inici.

. I en la col·laboració amb les entitats del tercer sector que treballen en l’àmbit de les malalties neurodegeneratives, demències i Alzheimer, i que ofereixen suport a les persones malaltes i a les seves famílies.

La malaltia
L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa caracteritzada per l’aparició progressiva de símptomes que van evolucionant al llarg dels anys, i que afecta aproximadament 1.200.000 persones a tot l’Estat espanyol i 300.000 a Catalunya.

És la forma més freqüent de demència i, actualment, es desconeix la causa que l’origina; per tant, és impossible curar-la. El símptoma inicial i característic de la malaltia és la pèrdua de memòria recent però, amb la progressió, va alterant altres capacitats que tindran un impacte sobre les activitats de la vida diària de la persona, comprometent la seva autonomia cognitiva i funcional.

És molt important poder detectar de forma precoç aquells símptomes que poden ser un signe d’alarma per al posterior desenvolupament de la malaltia, com podem ser: oblits d’informació recent que dificulten la vida quotidiana, preguntes reiterades i repetitives en un curt període de temps, dificultat per a resoldre problemes i/o per planificar, desorientació (temporal i espacial) ocasional, entre altres.

La commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer té com a objectiu principal augmentar la sensibilitat social respecte aquesta malaltia tan exigent a nivell de cura i per a que els pobles i ciutats siguin també entorns cuidadors.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *