LÈXIC BÀSIC PER ANAR A BATRE (2/2)

Qui no bat pel juliol, no bat quan vol”. La feina de batre -xafar les tiges del cereal per separar el gra de la palla- era feina col·lectiva que va generar lèxic i cançons. Per començar la batuda del blat s’esperava la lluna vella de juliol, “perquè així no es perd gra i la feina va molt més bé”. Si no es podia fer així es començava a batre l’ordi, i la civada fins esperar la lluna vella.

Estaquirots.-Peces de fusta amb punta que muntades en un bastiment engrandien el carro per portar les garbes.

Era.- Espai de terra generalment rodo de 10 a 30 m de diàmetre, on s’ha sobreposat argila compactada o rajoles per fer-hi una bona pavimentació, damunt del qual es posen els cereals per batre’ls.

Tanda.- Cada una de les parts en què es dividia la jornada de treball de la batuda.

Batuda.- Garbes ja deslligades i esteses a l’era sobre les quals els animals arrossegaven els estris per batre.

Curra.-Peça rodona cònica, estriada, per batre

Curro de batre.-Peça de pedra rodona cònica llissa, de diàmetre i de llargada variable, que és estirada per un animal. Servia per desgranar les espigues.

Trill.- Estri per batre format per un curro amb seient i tallants.

Assolar.- Fer girar la batuda sacsejant la palla, de manera que el gra quedi a sota per poder-lo destriar.

Forca.- Estri amb un mànec acabat amb diferents puntes (pollegons o forcons) de fusta de lledoner. Les més habitual en temps de sega eren les de dos pollegons que servien per carregar el carro de garbes i per girar la batuda. Les forques palleres tenien quatre o cinc pollegons, eren més grosses i llargues que les anteriors i servien per tirar la palla a dalt del paller o a la pallissa. Les triances tenien de cinc a vuit pues i servien sobretot per ventar.

Fer palla.-Es deia que s’havia fet palla quan el gra estava totalment separat de la palla.

Estiràs.- Peça de fusta d’uns cinc pams muntada travessera sobre un mànec d’un metre i mig  que servia per fer un munt a l’era.

Arrebossar.- Fer córrer el gra amb l’estiràs.

Escombra de botges.- Estri fet de botxa lligat per formar una escombra que servia per netejar l’era desprès de passar l’estiràs.

Erer.- Peça de fusta prima en forma de cèrcol i amb un ansa de 4 o 5 pams de diàmetre, amb forats de 8 mm per el blat o de 10 per a l’ordi. Es penja per l’ansa damunt d’una forca a favor del vent, i serveix per acabar de netejar els cereals de la batuda.

Ventar.– Acció de tirar enlaire el gra brut de l’era perquè el vent s’emportés la brutícia.

Boll.- Conjunt de palles petites, capses de gra i pols que se separava del gra en ventar.

Cepellut.- Gra que al batre no s’ha després de la pellofa.

Paller.-Munt de palla que es feia al costat de l’era. Algunes vegades s’enfangava per sobre perquè la palla aguantés més sense fer-se malbé.

Publicat a El 3 de vuit del 29 de juny de 2018

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *