Del Sud

Crònica d'un llibre

16 de febrer de 2008
4 comentaris

A València

La primera cançó d’Obrint Pas, A València, és també un dels nostres himnes generacionals. Per a dos joves valencianoparlants del cap i casal, acostumats a aconseguir quasi de contraband els discs de més èxit d’allò que en deien rock català (Sau, Els Pets, Lax’n’Busto i tutti quanti), sentir una cançó en la nostra llengua i que parlara de la nostra ciutat fou, si més no, sorprenent. Aquells acords i aquella veu adolescent de Xavi Sarrià que cantava allò d'”els carrers són bruts i tu tens tant de mal de cap…” van ser com una bocanda d’aire fresc, nou, i l’inici de la nostra particular relació amb la música dels Obrint Pas que ha acabat quallant, uns quinze anys després, en Del Sud. El País Valencià al ritme dels Obrint Pas.

Al llibre, com no podia ser d’altra manera, la cançó A València té molt de protagonisme: part de la seua lletra s’insereix en el text per començar la narració de com hem viscut en aquesta ciutat sota el regnat de Rita Barberà, una dona capaç de convèncer els seus veïns que arrasar el Cabanyal o la Punta és progrés i que la vela i la Fórmula 1 són els esports nacionals dels valencians, per damunt de la mateixa pilota. A València també encapçala el recull de deu cançons que tanca el llibre, del qual ja parlarem amb més tranquil·litat en un altre moment.

El cas és que aquesta peça forma part de la nostra banda sonora vital. Sense poder ni voler evitar-lo, se’ns ve al cap quan passegem pel nostre estimat barri del Carme, travessant la plaça de la Mare de Déu i enfilant pel carrer Cavallers fins a la plaça del Tossal on, si trobes cap conegut, te’n fas una al café Sant Jaume o al Tertúlia. “Oh, València ciutat, tu m’has condemnat” també ressona quan serpentegem pels carrerons de Benimaclet, camí del Terra o del Glop, ens anem de festa pel Cedre o quan recordem els vells cinemes on convidàrem per primer colp a alguna xicona amb l’esperança de traure alguna cosa més que una bona pel·lícula. Era l’època del Serrano, l’Artis, l’antic cine Lys…

València és la nostra ciutat, l’escenari de la nostra vida. On ara hi ha un Starbuck’s, abans hi havia Moñacos, una tenda de joguets on tots els que tenim de vint-i-cinc cap amunt hem anat amb el cor ple d’il·lusió a què el pare o la mare et compraren alguna coseta. L’antiga casota on s’ubicava el Kasal Popular o les restes del que un dia fou el CSO La Pilona també parlen d’una ciutat que es mou en una direcció que no sempre ens agrada; les teules blaves de les esglésies de Jesús i Patraix, els barris obrers entre Tres Forques i l’Arxiduc Carles o la plaça d’Enric Granados, on passàvem les nits d’estiu enraonant a la fresca, ens omplen els ulls de nostàlgia.

Milers i milers de llocs, de carrers, d’establiments, de vells cinemes que ja no tornaran, de barris que qui mana ens vol arrabassar… Una ciutat que hem viscut i que volem recuperar perquè, de veritat, faça de cap i casal i exercisca el lideratge del redreçament nacional, cultural i lingüístic del País Valencià. Ho deia amb una elegància metafòrica Feliu Ventura: València neccessita una cançó / per recuperar el vell somriure / de quan senyorejava sobre el món / amb una ment oberta i lliure. 

Perquè, ho hem de dir ben alt, a València ciutat encara hi ha gent que no ha caigut en aquella resignació que era suïcidi quotidià; gent, en definitiva, que manté viva la flama.

(La imatge pertany a la Plaça Redona, un dels llocs més singulars de València i on, de menuts, anàvem a canviar cromos amb altres xiquets i a tafanejar per les parades de revistes, llibres i cartells antics)

  1. Si València ha cambiat, millor no parlem d’Alacant a on el regne de l’Alperi ha fet d’aquesta meravellosa ciutat un pou brut ple d’edificis i centres comercials.

    Jo crec que el canvi ha estat a tot el País Valencià i som molts els valencians que hem vist com els nostres racons de la infància s’han perdut poc a poc. Sobretot als pobles de tot el litoral. 

  2. Bona nit, mira, des-de l’associació cultural la Morca d’Albaida, ens agradaria que es posareu en contacte amb nosaltres per a vore si seria possible que fereu la presentació del llibre Del Sud a Albaida, el mail de contacte es la_morca@hotmail.com

    ho agrairíem molt, moltes gracies per l’atenció.
    Atentament, l’associació.

  3. Ep bones,

    jo sóc un jove de Valls, com heu comprovat ja fa temps que segueixo l’evolució d’aquest bloc i vaig ser dels primers que vaig anar a comprar el llibre tot just sortís.

    És, no sé quina paraula exacta serviria per descriure-ho, però impressiona molt el fet de llegir un text com aquest pugui causar aquest sentiment de nostàlgia tot sense haver-ho viscut.

    Bé, suposo que cadascú pot recordar els moments de la seva vida, de la pel·lícula que construim dia a dia, i visitar els llocs que temps enrere s’hi varen produir coses inolvidables sempre fa aquesta sensació a l’estómac.

    I més m’imagino, si a sobre hi ha cançons com les d’Obrint Pas que ho reflecteixen al 100%.

    Bé, els records són això, records que sempre estaran presents i viuran en la memòria (a no ser que algun procés amnèsic ens ho impedeixi).

    A vegades va bé mirar enrere per veure el camí que portes fet, i això et reconforta, et fa veure que ho has fet bé i que has de seguir (o que al contrari, no ho fas bé i has de canviar), per seguir amb força construint el present i el futur, l’avui i el demà.

    Perquè els únics protagonistes de la pel·lícula de la vida de cadascú és ell mateix i aquell que vulgui que ho sigui, i ni la repressió ni el feixisme del PP ni de cap polític ni grup neofaxa ni res del que ens envolta ens faran canviar el guió que volem tenir de les nostres vides.

    Els records sempre quedaran presents.

    Com molt bé dieu al llibre, és important recordar i mirar al passat, però no ens hi podem tancar, no ens podem quedar en el passat i culpar de tot el que ens envolta als demés.

    És cert que si no fos pel PP València no estaria tant destartelada com ha arribat a estar, però no ens podem quedar de braços plegats mirant com la segueixen destrossant (quan dic València també em vull referir al País Valencià).

    Sempre podem seguir fent coses, mai hem de deixar-les de fer.

    Ho sento per allargar-me tant i endavant, seguiu tant bé amb la vostra feina, perquè realment sou molt bons escriptors i valeu molt.

    Merci pels vostres escrits!

    Fins aviat!

    P.S. Dir també de pas que estic intentant mirar si hi hauria alguna manera de que poguessiu venir aquí al Principat, per exemple, a les universitats (de moment estic consultant-ho a la UAB, la meva), ja que seria un lloc on s’hi podria aplegar molta gent, tindríeu molt de ressò (si és que encara no el teniu, cosa que dubto…), i vaja podria ser un èxit, però de moment estan enfeinats amb la vaga del 6 de març contra Bolonya i tot el que l’envolta.

    Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!