Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

19 de febrer de 2011
9 comentaris

L’obsessió espanyola per prohibir TV3 al País Valencià

Una de les notícies d’avui de Vilaweb al voltant del tancament del senyal de TV3 al País valencià du per títol «Història d’una obsessió». A la revista del col·lectiu cultural Dorresment de Quatretonda vaig publicar (tardor 2008) un article amb el títol «TV3 al País Valencià: crònica d’una irrefrenable obsessió política». Us l’enganxe:

Als anys setanta, la presència del nostre català als mitjans de comunicació audiovisuals era menys que anecdòtica. Toni Mestre va obrir un badall de llum amb aquell seu programa de ràdio De dalt a baix. El postfranquisme o “molédica transición” avançava a colp d’eleccions i amb algun d’estat per posar por i fre als més avançats d’horitzons democràtics. Tanmateix, els valencians continuàvem sense escoltar gaire la nostra llengua per ràdio i televisió. Hi va haver un projecte de ràdio en català que va impulsar Acció Cultural del País Valencià, que va topar amb la intransigència del govern de la Generalitat Valenciana, aleshores en mans del socialista Juan Lerma. En canvi, al nostre nord, el govern de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa el seu projecte de ràdio i televisió públiques en català. Molts valencians començàrem a pensar que s’havia acabat el llarg dejú. Així va ser que socis i no socis d’Acció Cultural ens rascàrem la butxaca per sembrar arreu del País Valencià tot de reemissors, a través dels quals podríem, per fi!, veure i escoltar televisió i ràdio en la nostra llengua. Val a dir que en aquells primers anys, el ressò a TV3 i Catalunya Ràdio dels afers valencians era, malgrat que discreta, almenys regular. Sí, per fi els valencians teníem ràdio i televisió que podíem considerar pròpies.

Els partits de futbol del Barça i les incipients telesèries es convertiren en el principal antídot contra l’escampat verí anticatalanista, alhora que esdevenia el més sòlid pont que tornava a vincular els països de llengua catalana després de segles d’ignorar-nos mútuament. I aquests factors convertien TV3 i Catalunya Ràdio, tot i no trencar gaire els límits administratius de la notícia, en un perill per al concepte excloent de la nació espanyola.

Així doncs, la il·lusió ens havia de durar ben poc. El govern de la Generalitat Valenciana, encara en mans del PSOE, es va declarar manifestament en contra de TV3. És un fet provat que va ser amb la idea de contrarestar la seua creixent influència que el govern de Juan Lerma va inventar-se Canal 9. De fet, en iniciar les emissions va ocupar per la força les freqüències que feia servir TV3. També va intentar, amb el suport d’aquell patètic ministre de l’Interior que va acabar en la presó pel cas GAL, José Barrionuevo, que la guàrdia civil precintara els reemissors d’ACPV. Així les coses, si en un principi algú podia haver pensat que tindríem més ràdio i televisió en català, havia errat de mig a mig.

Canal 9 i Ràdio 9 van consolidar-se al País Valencià, tanmateix sota un control polític extremat sobre el model lingüístic, els continguts i les presències. Així, el seu director Amadeu Fabregat es va inventar un diccionari de paraules legítimes i de proscrites (per massa “catalanes”), i en el fragor de batalla acabaren en el carrer els assessors lingüístics que s’hi oposaren. L’activitat dels nostres artistes i escriptors hi apareixia poc en aquells mitjans públics sota control del PSOE. Valga com a exemple que l’actor i cantat Ovidi Montllor no el van contractar mai per a res.

Va canviar el govern de la Generalitat Valenciana: passàrem dels espanyolistes del PSOE als espanyolíssims del PP. I la cosa no ha canviat gens. Com en temps del PSOE, les emissores públiques de ràdio i televisió valencianes són un prat privat on només pasturen els ramats polítics i artístics del PP. Tota la resta de valencians, que som la majoria, no hi tenim presència si no és per a insultar-nos. I per a ser tot idèntic, els dos presidents del PP, Eduardo Zaplana primer i ara Francisco Camps, també han intentat emmudir les emissions de TV3. A Alacant, ja han precicintat el reemissor de la Carrasqueta, i la mateixa sentència de mort (a més de multes desorbitades per a ACPV) plana sobre els de la resta del país. Tot i amb això, sembla ser que la Generalitat Valenciana no té competències en la matèria, ja que és el Ministeri d’Indústria espanyol qui pot clausurar els reemissors d’ACPV. És a dir el govern del PSOE. Però ni José Montilla quan va ser-ne titular (ara és President de la Generalitat de Catalunya) ni Joan Clos, que el va substituir, van fer res pel manteniment de les emissions. Els motius d’aquesta persecució tan tenaç en el temps com vergonyosa i antidemocràtica en els objectius, són clars: impedir el diàleg normal i natural entre tots els territoris de parla catalana, avortar qualsevol indici de recuperació d’una consciència lingüística unitària.

La seqüència de fets és contínua: des del govern de Lerma, passant pel de Zaplana i arribant al de Camps. La seua por és la mateixa. La seua actuació política, també. Avui dia, al dial valencià la presència de la nostra llengua continua sent ínfima: nul·la en les emissions privades, i sota aferrissat control polític l’única emissora pública, Ràdio 9. Gràcies als reemissors d’ACPV, més mal o més bé podem sintonitzar les emissores de la CCRTV: Catalunya Ràdio, Icat FM… Si els clausuren és perquè tots els governs valencians que ho han intentat, i els qui els han fet costat, coincideixen a assenyalar un mateix enemic comú: la nostra llengua catalana, i els qui la parlem i la tenim com a pròpia: nosaltres.

  1. Ens trobem en un moment clau de tot el procés, més encara si tenim en
    compte que actualment hi ha una zona de la nació, el Principat de
    Catalunya, que es troba immers en un procés de creixement de
    l’independentisme com mai s’havia vist en la seua història
    contemporània.More...
    Si la resta de territoris no s’hi volen quedar despenjats, i pense
    sobretot en el País Valencià, cal que el valencianisme comence a
    treballar per a aconseguir una majoria social com la que mica en mica
    s’ha anat construint al Principat. I sobretot cal un valencianisme
    valent i desacomplexat que parle de tu a tu amb el nacionalisme del
    Principat, que parle del País Valencià però també dels Països Catalans
    com un projecte de futur beneficiós per a la societat valenciana i no
    com una nació ancestral i romàntica fonamentada en unes essències
    pàtries que no podem perdre. La societat ha d’entendre que
    l’alliberament del País Valencià en el marc federal d’uns Països
    Catalans lliures és la proposta més beneficiosa per al seu benestar
    individual i col•lectiu. Si no ho fem així, continuarem sent uns éssers
    estranys en una societat adormida i “panxacontenta” que es conforma amb
    poder arribar a final de mes veient com el València, l’Hèrcules, el
    Vila-real, el Mallorca o, com no, el Barça, guanyen els seus respectius
    partits. És això el que volem? Doncs mans a l’obra que com va dir el
    poeta “tot està per fer i tot és possible”.Josep Lluís Alberola, candidat de la cup Benifairó de la Valldigna

  2.      Envieu una queixa al sindic de greuges. Que es note que TV3 no la veuen quatre gats, com es el cas de canal 9.  I escampem la llavor de la
    llibertat en aquesta terra plena de merda.

  3. Què collons vol dir pricipat?

    si hem d’emprar la terminologia feixista, ens tornarem tots feixistes i els castelladres hauran guanyat

    no hi ha principat, no hi ha reialme… l’únic reialme que hi ha és el feixista castelladre del franquista wan cal·lo, el datpelcul criminal

    i l’únic príncep el canfelip aquell repulsiu, son fill i un altre franquista decretat

    el nom nostre és només un : Catalunya – o Catalònia, si voleu (més internacional); la resta d’apel·lacions només ens duu a la divisió i són manllevades a les forces feixistes castelladres.

    potser fóra hora d’anar clars (i catalans) per  món; sense collons d’excuses mai més.

  4. Que l’arbre no vos enlluerne i vos permeta veure el bosc: l’objectiu no és un nou multiplex, ni la reciprocitat de les emissions als dos territoris autònoms (?). Aquesta és la punyalada definitiva contra la llengua catalana, després de les benediccions de Jordi Pujol i d’Eduardo Zaplana al naixement de l’entitat secessionista AVL. Definitivament, és el triomf de VGL després de mort (talment com el Cid, aquell saltejador de camins).
    I l’Artur Mas i Paco Camps en parlaran, però sense pressa… Ningú caça sense gos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!