Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

26 de setembre de 2012
1 comentari

La legitimitat democràtica de les majories electorals

Alberto Ruiz-Gallardón: «En democràcia, cal escoltar el carrer, però obeir les urnes». (D’ací)

Els polítics invoquen la legitimitat de les urnes per justificar tot el que fan, des de cobrar sous desproporcionats, ocultar informació pública, fins i tot actuar violentament contra la ciutadania, siga a través del BOE o de la policia. I no tenen raó.

La Democràcia -la legitimitat democràtica- és alguna cosa més que una urna plena de vots. Diríem que la legitimitat democràtica és una oposició amb dos exàmens, un de teòric i un altre de pràctic. Si hom no aprova tots dos, no supera la prova de legitimitat democràtica. Amb els vots, només s’aprova l’examen teòric.

Un partit es presenta a les eleccions i guanya, fins i tot per majoria absoluta. I invoca la legitimitat democràtica per a actuar antidemocràticament. Llavors perd la legitimitat democràtica. Per ser democràtic, cal actuar democràticament. La legimitat democràtica prové, doncs, dels fets, no dels vots. Per això el PP la democràcia en la qual creu i que practica és aquella del franquisme: la «democràcia orgànica» -en permanent estat de descomposició-: garrot, garrot i garrot. Garrot a les persones amb la “legitimitat” de les urnes.

  1. quan la invoquen no se n’adonen que sota aquesta premissa també la podia invocar Hitler. El que si que ens cal és molta més cultura de ciutadans, encara en som poc i anem del borreguisme a la revolució sense termes mitjos. Per quan serem prou civilitzats?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!