Renadiu

Escriptors i escriptores de la Vall d'Albaida

20 d'octubre de 2014
0 comentaris

“L’únic objectiu de convocar el premi biennalment és fer-lo desaparéixer”

Els escriptors i escriptores de la Vall d’Albaida van reivindicar la importància del Premi de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida en un acte públic celebrat a la Llotgeta d’Amorós a la ciutat d’Albaida. L’acte, celebrat dissabte passat 18 d’octubre, amb una important assistència de públic, va consistir en la lectura d’un manifest i la lectura d’alguns textos dels escriptors i escriptores premiades en les vint edicions del premi. Van llegir els seus textos, en primera persona, els escriptors Joan Olivares i Francesc Mompó, que a més són membres de Renadiu. També es van llegir textos de Ramon Catafau, Josep Pastells o Núria Tió, entre d’altres. Una de les intervencions més emotives, no prevista en l’organització de l’acte, la va protagonitzar l’expresident de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Vicent Moreno. Moreno va recordar quan van crear el premi vint anys enrere, essent ell conseller de Cultura de la Mancomunitat, i l’orgull que va sentir en veure guanyar el premi el primer escriptor de la Vall, Joan Olivares, amb “Dies de verema” el 1997. ‘Veure un dels nostres escriptors entre els guanyadors d’un premi que s’ha consolidat en el panorama literari és un orgull”, va afirmar Moreno.
L’acte reivindicatiu ha estat motivat per la decisió de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, presidida pel Sr. Puchades, de no incloure els premi de literatura eròtica en els pressupostos de 2014. Segons els dirigents polítics, el premi passa a ser biennal, però des del col·lectiu Renadiu ens preocupa que aquesta maniobra siga el primer pas per a fer desaparèixer un premi literari amb vint anys d’història, més de 300 obres presentades i l’edició acurada de 20 novel·les. Un premi que és un referent a tot l’àmbit lingüístic com afirmen escriptors de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.
Des de Renadiu hem tingut l’oportunitat de comprovar com les adhesions i suports manifestaven la importància del premi arreu de l’àmbit lingüístic. Han mostrat el seu suport, entre altres, Joan Olivares, Francesc Mompó, Conxa Rovira, Núria Tió, Miquel Fañanàs, Josefina Llauradó, Josep M. Morreres, Salvador Jàfer, Josep Pastells, Amàlia Garrigós, Vicent Partal, Esperança Camps, l’IEVA (Institud d’Estudis de la Vall d’Albaida), AELC (Associació Escriptors/es en Llengua Catalana), Toni Cucarella o l’ex-president de la Mancomunitat de Municipis Vicent Moreno.
Pensem que és una equivocació passar a fer el premi biennal, i que en el fons la manca de pressupost no és la causa real. Aquest pas és l’inici d’un procés de desprestigi del premi i un menyspreu de la nostra cultura i literatura. L’únic objectiu d’aquest pas és fer-lo desaparèixer.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.