23 de desembre de 2011
0 comentaris

300 VEÏNS I VEÏNES DE L’ALCÚDIA, GUADASSUAR I ALTRES POBLACIONS ES MANIFESTEN CONTRA LA NOVA PLANTA I EL MACROABOCADOR

300 VEÏNS I VEÏNES DE L’ALCÚDIA, GUADASSUAR I ALTRES POBLACIONS ES MANIFESTEN CONTRA LA NOVA PLANTA I EL MACROABOCADOR

SUSPENDIDA LA SESSIÓ DEL CONSORCI DE RESIDUS QUE PRETENIA APROVAR LA UBICACIÓ DE LES INSTAL·LACIONS PER IRREGULARITATS

PINORRO PERD EL PRIMER ASSALT. LA BATALLA SERÀ LLARGA

MÉS DE 20 POBLES DE LA RIBERA VOTEN EN CONTRA DEL PROCEDIMENT D’URGÈNCIA DE LA SESSIÓ

Ahir 22 de desembre, l’alcalde de Guadassuar i president del Consorci de Residus Ribera-Valldigna, José Ribera, pretenia que el plenari aprovara en sessió extraordinària i pel procediment d’urgència, la instal·lació d’una segona planta de residus i un macroabocador en el polígon de la Garrofera, en el terme de Guadassuar, però pròxim als termes de l’Alcúdia i Massalavés. Cal dir que fins fa una setmana no se sabia res d’aquesta proposta que es portava estudiant en secret des de fa mesos.

Fora de l’Auditori de Guadassuar, on se celebrava la reunió, centenars de persones de l’Alcúdia, Guadassuar i altres poblacions es manifestaven contra la nova planta i l’abocador. El motiu principal: haver suportat durant 22 anys les molèsties, en forma de males olors i vessaments de lixiviats, de la Planta de residus de Guadassuar, distant tan sols 500 metres del nucli de Montortal i pròxima als nuclis de Massalavés i l’Alcúdia.

Dins de la sala, s’inicià el plenari del Consorci de Residus amb el punt de sotmetre a votació la urgència de la sessió. L’alcalde de l’Alcúdia, Robert Martínez, intervé demanant que es retire de l’ordre del dia el punt relatiu al macroabocador i la nova planta per estudiar-lo amb més temps i buscant la millor ubicació entre tots. També l’alcalde de Massalavés, del PP, va pronunciar-se en termes similar oposant-se a les noves instal·lacions de residus. El punt de la urgència de la sessió se sotmet a votació i la primera sorpresa es que hi ha més de 20 pobles que voten en contra. A continuació es dona per aprovada la urgència i el president del Consorci vol passar al següent punt de la sessió. L’alcalde de l’Alcúdia torna a demanar la paraula i fa costar que els estatuts del Consorci obliguen a que hi haja unanimitat per a que siga aprovada una sessió pel procediment d’urgència pel que la sessió no pot tenir lloc. Davant la sorpresa i descol·locació de l’alcalde de Guadassuar, la secretària del Consorci comprova els estatuts i se suspèn la sessió.

La suspensió de la reunió del Consorci posa de manifest com està actuant el president de la institució i alcalde de Guadassuar, amb fets consumats, volent imposar les seues propostes a les que s’oposen els municipis més pròxims i afectats.

No obstant la intenció de José Ribera és la de seguir endavant i imposar la seua proposta, pel que haurà de continuar mobilitzant-se a tots els nivells per impedir la creació d’un gran complex de residus tan pròxim a nuclis de població, com són els de Montortal, l’Alcúdia i Massalavés.

CRÒNICA DE RIBERA EXPRÉSS

El plenari del Consorci Ribera-Valldigna havia aprovat per 240 vots a favor, 71 en contra i 2 abstencions la urgència del punt per traure endavant el projecte del nou abocador que deuria ubicar-se junt la Planta de tractament de residus de Guadassuar, però l’alcalde de l’Alcúdia cridà l’atenció davant un defecte formal,”s’han incomplit els estatuts” en la convocatòria.

Al convocar-se el plenari en tan sols un dia d’antelació la urgència del tema devia contar amb “la unanimitat dels assistents” inquerí a la mesa, Robert Martínez, vicepresident del Consorci. Perquè l’aprovació es faça per majoria, la convocatòria deu fer-se amb 8 dies d’antelació i així ha sigut reconegut pels tècnics del Consorci, pel que als pocs minuts de començar, el president i alcalde de Guadassuar, José Ribera, manifestava “senyors s’alça la sessió”.

Mentre tant a les portes de l’auditori de Guadassuar un centenar de manifestants, quasi tots procedents de l’Alcúdia, llançaven consignes com aquesta “no volem macroabocadors”, entre d’altres. Alguns portaven mascaretes i d’altres expresaven la seua oposició amb xicotetes pancartes i llançant bosses de fem. Fins i tot cantaren unes albades davant l’aplaudiment dels manifestants.

Abans de la votació, tant l’alcalde socialista de l’Alcúdia, Robert Martínez com la primera autoritat local de Massalavés, Gregorio Andreu, del PP, es mostraren contraris a la nova instal·lació per considerar la decisió “precipitada” i “no consensuada”, evidenciant la falta de consens entre les files populars.

El projecte del Consorci conta amb una macroabocador de 120.000 m2 amb una capacitat per a 2.100.000 m3 de residus i estarà ubicat a uns 700 metres de l’actual planta de residus, junt la Sèquia Reial del Xúquer a 3 km de l’Alcúdia i a 1,7 km de Massalavés. I la nova planta tractarà prop de 100.000 tones anuals de residus no orgànics, tot just al costat de l’actual instal·lació.

Des de el Consorci s’assegura que “els dipòsits ecològics son nets i no provoquen olors”, el seu president, José Ribera tornà a insistir, anit, que el s “residus van embalats i empaquetats amb plàstics i convidà els assistents a que presenten altres alternatives.

Els alcaldes de l’Alcúdia (PSOE) i Massalavés (PP) en contra del projecte

Per la seua part, Martínez preguntà quina és la urgència després de 5 anys, i manifestà que “és pràcticament impossible “llegir-se tota la documentació en tan poc de temps”, per tant demanà que “es retirara la urgència”. L’alcalde de l’Alcúdia proposà que una empresa estudiara el terreny dels 52 pobles del Consorci “i emetera un informe”, després de mostrar la seua oposició a les noves instal·lacions “perquè l’Alcúdia porta una bona factura pagada en els últims 20 anys”.

En semblants termes es pronuncià l’alcalde popular de Massalavés, Gregorio Andreu “el meu poble és el més sufrit de tota la comarca la planta ens afecta més que a l’Alcúdia, esta mateixa vesprada feia olor als carrers de Massalavés” acabà dient.

Una vegada tancada la sessió Andreu intentava convèncer  l’alcalde de Guadassuar dient-li “els abocadors deuen estar el més lluny possible dels pobles perquè cap veí es queixe”. En declaracions fetes a Riberaexpress, el regidor de Compromís per l’Alcúdia, Paco Sanz manifestà que els dipòsits ecològics dels que parla projecte són “en realitat basses de lixiviats de 9.000 m3″ i que “l’Alcúdia ja ha contribuït prou a la causa, la comarca és molt gran, per tant tindrem que estudiar entre tots la ubicació del futur abocador i no imposar-lo, a més hi han irregularitats en el projecte”.

http://www.riberaexpress.es/?p=30973

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!