Republicans i Independentistes

Bloc personal de Carles Macian

29 de setembre de 2006
8 comentaris

QUINA COALICIÓ T’AGRADA MÉS, MAS-MONTILLA O CAROD-ROVIRA?

L’única pregunta d’aquesta campanya electoral està sent qui farà a qui President de la Generalitat. Potser ens hauríem de preguntar, abans del qui, el per a què!

Segurament és un tòpic de totes les campanyes electorals, però no m’estaré de repetir-lo. Una campanya electoral ha de servir per a què les forces polítiques presentin les seves propostes programàtiques a l’electorat, per a què siguin contrastades i per a què els i les votants decideixin quines d’aquestes propostes s’acosten més als seus interessos i quines persones estaran més capacitades per a defensar-les i, si arriba el cas, desplegar-les des de l’acció de govern.

Ja sé que defensar aquest tòpic serà titllat d’ingenuitat per als voltors habituals del comentari polític. Certament, mai estaré en aquests temes a l’alçada d’un Madí o d’un Zaragoza i vull que s’entengui que parlar d’alçada és una frase feta i no una qualificació moral. Pel que sembla, tant el PSOE de Catalunya com CiU estan centrant la seva campanya en el llançament permanent d’acusacions relatives als pactes que uns o altres faran o esperen que facin. ICV i PP no es queden lluny i, des de la seva posició de crossa subordinada dels respectius germans grans (PSOE i CiU), es dediquen a llançar, també, la mateixa cantarella de preguntes, preguntetes, acusacions i acusacionetes.

Aquestes eleccions, per molt que se’ns vulgui convèncer del contrari, són només cosa de 3: PSOE, CiU i ERC. I, en aquest joc de 3, totes les preguntes acaben convergint de nou en la pregunta que se’ns plantejava ja el 2003: a qui donarà ERC la Presidència de la Generalitat? La pregunta s’adreça a ERC com un dard enverinat amb la intenció d’obtenir-ne resposta/respostes que centrifuguin l’electorat republicà cap a les opcions de la sociovergència. Els mitjans de comunicació amplifiquen aquesta intenció i acaben centrant el debat polític en una qüestió exclusivament partidista, de poder.

No entraré ara a resaltar l’asimetria amb què s’està tractant aquest tema per part dels opinadors habituals. Per quina raó ningú fa la mateixa pregunta a Montilla: "A qui farà President el PSOE, a Montilla o a Mas?" Per què ningú li pregunta a en Mas: "Qui situarà Mas en la Presidència, el PP, el senyor Zapatero o bé un pacte nacional amb ERC?" Sembla, doncs, que cap d’aquestes preguntes, totalment legítimes i equivalents a la cantarella habitual "Qui recolzarà ERC, Mas o Montilla?" tinguin el més mínim interès mediàtic o polític. Però no és aquest el tema.

Des d’un punt de vista republicà i independentista, la qüestió no és si Mas o Montilla. Clarament, en primera instància, la resposta és: ni Mas, ni Montilla, CAROD PRESIDENT. I res més a dir. Però, més enllà d’aquesta obvietat, s’obre la qüestió realment significativa. Mas o Montilla, per a què? Quines diferències hi haurà en les polítiques que volen aplicar els dos candidats de la sociovergència, els dos candidats de l’esquilada a l’Estatut de la dignitat del 30 de setembre, els dos candidats dels poders econòmics d’ara i de sempre?

El que em preocupa no és si Mas o Montilla. El que em preocupa és qui i com aprovarà les 25 lleis orgàniques que necessitem per a desenvolupar el nou miniEstatut de la Moncloa? El que em preocupa és si Mas o Montilla tindran el coratge de posar d’acord tots els sectors socials, econòmics, culturals i abordar autèntiques polítiques de país, a l’estil del Pacte Nacional per a l’Educació, en el terreny de les polítiques sanitàries, culturals, d’atenció a la dependència, d’infraestructures… El que em preocupa és si Mas o Montilla, Montilla o Mas, tindran en algun moment les mans lliures per a actuar com a Presidents de la Generalitat o si, més aviat, dependran dels interessos tàctics del senyor Zapatero?

La bipolarització ha retornat de nou a la política catalana, però ara en un format diferent. La pregunta ja no és Mas o Montilla. Ara la pregunta és: Mas-Montilla o Carod-Rovira?

  1. Com sempre..radical ! És a dir directe a l’arrel de la qüestió. Els lectors agraïm la concisió. Em penso que caldrà seguir el teu blog, no el deixís ! 

  2. La bipolarització de la política catalana, que tan bé descrius, és efectivament Mas-Montilla o Carod-Rovira. Jo aniria més enllà i parlaria de la bipolarització de les formes de fer política catalana: per una banda Mas-Montilla-Saura-Piqué i Carod-Rovira per l’altra, o sigui "els interessos del partit, la cadira i els negocis a "la española" o "els interessos de Catalunya i els catalans per damunt de tot". És així de clar. Catalunya només ens té a nosaltres.

  3. Jo, mirant-m’ho des d’un punt de vista sobiranista penso que el millor pel país a mitjà termini és la sociovergència. No perquè sigui el millor govern possible, sinò perquè els socialistes es desgastarien molt compartint govern a l’ombra de CiU amb Mas de president. Això els podria fer perdre forces vots, potser molts cap a ERC que seria el principal partit de l’oposició. Qui sap si seria la manera de trencar definitivament amb el binomi ciu-psc… Si això passés, potser a les pròximes eleccions un front nacionalista seria més ample que mai i seria l’hora d’unir-se i fer coses importants, en una legislatura que acabaria en un any tant significatiu com el 2014. Després de 300 anys em sembla que ja seria l’hora de donar un cop sobre la taula i convocar un referèndum els agradi o no als espanyols. Si nosaltres tenim clar que hem de ser pacífics, els únics que poden fer el ridícul davant del món són ells, no hi tenim res a perdre.
    Diuen que l’esperança és l’únic que es perd… a veure si tinc una mica de raó…

  4. Doncs jo penso que un Montilla afeblit de President amb un Carod de conseller primer,el protagonisme d’aquesta legislatura de gestió i aplicació de l’Estatut seria per a ERC que reforçaria el caràcter que neguen de partit de govern.

    I al 2010, Puigcercós podria ser el més votat d’entre les esquerres mentre a can CiU en Mas ja estaria recremat i els independentistes que encara hi queden s’adonarien de la inutilitat del seu vot.

    Ciència ficció. En qualsevol cas,Esquerra ha de fer el que més convingui a Esquerra,com fa tothom que procura pel seu propi projecte polític.

  5. I per què no pot ERC condicionar un acord PSC-ICV-ERC a que en Carod sigui el candidat del nou Tripartit? Si els d’ICV i els cumpanyerus del PSC són tan d’esquerrres haurien d’estar diposats a qualsevol renúncia per tal de garantir un govern progressista a la generalitat del nord del país… O potser no?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!