Sor Cop Sec

Cesc Poch Ros

29 d'abril de 2012
Sense categoria
2 comentaris

Mohamed Jelloul, llibertat i dignitat!

Aquesta setmana he estat a Al Hoceima, ciutat del Rif, al nord del Marroc. Hi he anat, amb la Gemma Botines, Secretària d’Organització de l’AVALOT-Joves de la UGT de Catalunya, convidats per l’Espai Syndical Democratic (ESD), sindicat rifeny, per assistir al judici del company Mohamed Jelloul, mestre de primària, Secretari de l’ESD, actiu sindicalista, militant amazigh i de la dignitat del Rif, dels Drets Humans i que el darrer any havia destacat per ser un important dirigent del Moviment del 20 de Febrer, reivindicador de la democràcia al Marroc.

Amb en Mohamed, ja fa anys que ens coneixem. Hem intercanviat visites, a Catalunya i Al Hoceima. Els últims anys, cada setmana he tingut un correu seu. Conec la seva dona, la Souad, i els seus 3 fills. I amb ell i altres companys del sindicat, el Said, el Yousfi, el Yamin, el Nourdine, l’Hamidou,el Suliman, en Hassan… som bons companys i amics. A més en aquesta visita també hem fet molt bona relació amb en Fikri, el Chino Mohamed, en Jalid i de manera molt especial amb la Dounia i la Latifa… i altres joves militants. Especialment interessant va ser la trobada amb en Taki de l’Associació de Diplomats en Atur: “La reivindicació d’un treball digne no es pot separar de la manera en que el Marroc ha tractat i tracta al Rif”, ens va dir!

A més d’assistir i donar suport a el judici del Mohamed Jelloul, la intenció del viatge era concretar una Estada Solidària de joves de l’AVALOT amb l’ESD, el Fòrum dels Drets Humans del Nord del Marroc i l’Associació Rif pel Desenvolupament Turisme Rural, que tot sigui dit fa molt, però que molt bona pinta. (L’allotjament i les tasques solidàries seran en el Parc Nacional d’Al Hoceima, espai natural amb mar i muntanya, cooperatives de dones, ajudant en accions mediamebientals a l’espectacular casa rural “Colina del Viento” i els darrers dies en allotjaments particulars a Al Hoceima).

Tot i així, el motiu principal de la mostra estada a Al Hoceima, era assistir i donar suport en el Judici a Mohamed Jelloul i 5 companys més, tots ells líders i caps visibles el darrer any del Moviment del 20 de Febrer. Vam assistir al judici, -sala de vistes amb més de 200 persones de públic companys i familiars dels acusats, advocats, jutges i fiscals declamant en àrab durant 6 hores!, a la concentració paral•lela que durant tot el dia es va fer davant el Palau de Justícia. Dic Justícia per dir-ne d’alguna manera: En Mohamed Jelloul va ser condemnat a 6 anys de presó i els seus companys a 5 i a 4 anys. Evidentment el cop va ser molt fort per tothom, per la família, la seva mare, els seus fills i per tots els companys del sindicats i el moviment. Una gran abraçada solidària a tots i a totes!! La condemna a la família, a la Souad i als nens és tant o més forta!! L’endemà del judici la Souad ens va convidar a sopar a casa seva, amb la Latifa, un gran honor!!, i els hi deia als nens: “Demà quan anem a veure al pare a la presó, sobretot no ploreu!”.

No era la sentència esperada; els advocats diuen que ni sumant les acusacions, injúries a les autoritats, incitació al desordre social i coses semblants, fets no demostrats, acumulen tants anys. És una sentència política, que segons alguns analistes també responia al fet que en les darreres manifestacions hi haguessin aparegut banderes de l’antiga “República del Rif” (indepenent del 1921-26) dirigida per AbdelKrim, originari i amb capital a Ajdir al costat d’Alhoceima i que en Med Jelloul n’ha estat un dels principals difusors (Com podeu veure en la capçalera del seu Facbook!).

Podria allargar-me més, sobre l’experiència de l’ESD, sobre el Rif, sobre el moviment democratitzador amazigh i rifeny. Sols una de les frases de Jellouol al judici: “Soc sindicalista, militant dels drets humans i home de conviccions polítiques i em jutgeu per això “. Cal passar a la feina: No cal dir que col•laborarem en el Comitè Internacional per l’Alliberament de Jellouol! Dignitat, democràcia i llibertat!! Visca el Rif!

(a la foto de capçalera surto amb la dona, la mare i la filla de Mohamed Jelloul)


 

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. La Gemma Botines és Secretària d’Organització de l’Avalot.

    Gràcies per aquest grandíssim article que reflecteix molt bé una vivència tant impactant.

    LLIBERTAT per Mohamed Jelloul, per la seva dona i els seus fills!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.