Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

25 de març de 2022
0 comentaris

NO!, amb el meu nom NO!

“Parlem català perquè som catalans”. Ho digué Manyé i Flaquer fa anys. I així ho crec. Si el nostre Parlament legisla que a Catalunya , a l’escola , cal “parlar” (ensenyar en) català i castellà, converteix els catalans en espanyols i catalans . El somni daurat, l’obsessió confessada dels socialistes i podemites, dels “unionistes”, dels qui han cridat pels carrers “a por ellos”, els qui han aplaudit la repressió contra les urnes democràtiques i contra tots els catalans.

I és aixó el que , amb ingenuïtat no pas de tots els promotors,  formula la proposició de llei que ahir ERC,PSC,Podemos i Junts presentaren  i que ahir mateix Junts qüestionà. La proposició  estableix ,per primera vegada al nostre corpus legislatiu, que el català i el castellà són les llengües d’ensenyament a l’escola catalana, adduint que és la transposició de la realitat sociolingüística del país  i no un acte de rendició impotent de defensa del centre nuclear de la identitat singular de Catalunya.

Es deixa, de manera inconcebible en un país fort i convençut, al criteri dels centres escolars (claustre, direcció, pares?) el grau d’ús  de la llengua. No és una decisió legislativa de menor importància sinó prou transcendent per a deixar orfe de significat  el concepte d’escola catalana.

Es reforma no pas una llei educativa sinó la llei de política lingüística, i amb paraules pomposes i inadequades, de què sembla ignorar-se el significat, “heteroglòssia”, s’intenta substituir i amagar la diglòssia secular que vivim, el català com a llengua dominada i el castellà llengua dominant.

És el bilingüisme, la nova identitat, el llegat del Parlament als catalans, el llegat del Parlament amb la majoria independentista de la seva història? . No, amb el meu nom, NO!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!