Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

18 de maig de 2010
0 comentaris

Manlleu, l?ajuntament a un clic

Ahir a la tarda vaig assistir a la presentació del nou web municipal de Manlleu, però sobretot a la posada en marxa de l’Oficina Virtual de Tràmits (OVT) municipal. Bateig conjunt amb l’alcalde Pere Prat, la responsable de concertació local de la Diputació de Barcelona, i la responsable de l’àrea a l’ajuntament la M. Carme Noguer. “L’ajuntament a un clic” dóna la possibilitat de fer integralment 34 tràmits administratius municipals de forma telemàtica i amb cost zero. L’ajuntament ha decidit que documents, com poden ser un certificat de compatibilitat urbanística, o la taxa d’un volant d’empadronament ha posar-los a cost 0, quan presencialment té un cost. ///seguiu////


Des de fa anys que es va parlant de la gestió virtual de tràmits, i s’ha de dir que moltes vegades amb més ganes o expectativa, que realitat. Per tant, que hi hagi ajuntaments que la seva possibilitat de fer gestions administratives sigui només poder baixar-te i enviar una instància (la gran majoria d’ajuntaments estan en aquest nivell), és una aportació bastant pobra a la gestió eficient i virtual que ja hi ha ara com a possibilitat, sobretot un cop estesa la signatura electrònica amb el DNI-e. L’impuls d’aquest portal per fer tràmits municipals segurament té molt a veure amb la simbiosi entre l’alcalde-equip polític municipal i l’àrea tècnica municipal-determinats funcionaris implicats amb la feina i com millorar-la.

 

Per mi, l’experiència de Manlleu té tres virtuts evidents

 

·         Tirar endavant una OVT significa que abans s’han hagut de diagramar, analitzar i perfeccionar el passos que qualsevol tràmit suposa. Això en si, ja és un valor, perquè analitzar si algun pas és prescindible i pot ser francament millorat és, en el fons, un reenginyeria de procediment on les organitzacions no  hi estan acostumades ni es prodiga massa.

 

·         És un símptoma de transparència. Quan informes internacionals com el del Banc mundial o l’informe del 2009 de la ONG transparència internacional les administracions de l’estat espanyol són situades en el lloc 35 i 23 respectivament. Països com Estònia, Uruguai o les Illes Barbados estan millor posicionats que les administracions catalanes, agregades a l’estat espanyol, tenint molt a veure aquesta transparència entre d’altres a l’ús de les noves tecnologies. Perquè com es vol ser més transparent si per exemple se sap en qualsevol moment a on es situa aquella petició que jo he fet a l’administració?

 

·         Ha sabut posicionar-se com una experiència que té valor afegit. De fet, per aquest motiu l’hem seleccionat per ser finançada amb fons europeus, al costat només de 11 iniciatives més, que van ser avaluades que realment aportaven alguna cosa més. Altres iniciatives com la de Manlleu que han estat finançades són Pamósqnecta, de l’Ajuntament de Palamós, Montblanc digital, el pla de modernització de Gavà, el projecte @santvicenç de l’ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, o el de Viladecans, Vilafranca o Esplugues de Llobregat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!