Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

7 de febrer de 2019
0 comentaris

Presoners a l’infern de Guaiana

El controlador general dels llocs de privació de llibertat és una autoritat administrativa independent de França que vigila tots els llocs on hi ha persones privades de llibertat com els penitenciaris, els comissaries de polícia, els hospitals psiquiatrics, els vehicles policials, els centres de retenció administrativa dels immigrants, etc.

El dia 31 de gener de 2019, el diari oficial de la repùblica francesa va publicar un informe sobre la visita que el controlador general dels llocs de privació de llibertat va fer al mes d’octubre de 2018 al centre penitenciari de Remire-Monjoly al territori francès sud-americà de Guaiana que es troba entre Brasil i Surinam i que té una àera de 83.534 km².

Guaiana és un territori molt conegut pel seu « bagne » (presó) de l’illa del diable on es va tancar molts presos polítics durant tot el segle XIX i la primera meitat del segle XX.

L’informe del controlador general dels llocs de privació de llibertat considera que els presos al centre penitenciari de Remire-Monjoly son sotmesos a un tracte inhumà i degradant al sentit del Conveni europeu per a la Salvaguarda dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals i s’alarma del fet que la situació s’ha empitjorat des de la primera visita que el controlador general dels llocs de privació de llibertat va fer-hi en l’any 2008, visita que va provocar recomanacions al govern francès…que van quedar-se sense efectes concrets.

EL controlador general dels llocs de privació de llibertat va observar en 2018 que l’espai lliure de les cel·les és de 6,5 m2 per dues o tres persones.

A la secció de les dones, va veure cinc nadons de menys de sis mesos d’edat que son en cel·les ordinaries amb les seves mares. Hi ha embarassades de set mesos que dormen sobre matalassos a terra.

Els homes es dutxen a fora al patí a la vista de tothom.  Les dutxes estan sense separació i en molt mal estat.  No preserven la privadesa dels presoners que prefereixen sovint rentar-se amb un petit recipient d’aigua freda.

Els presos no tenen la possibilitat com al altres penitenciaris francesos de disposar de neveres tot i que el clima és equatorial. Les rates, les paneroles i altres insectes corren a les cel·les, atretes pels aliments en descomposició.

La presència de 50 000 a 60 000 orenetes d’abril a octubre provoca degradacions, soroll i pudor.

Aquests ocells transmeten  la “febre Q” que és una  infecció que pot contaminar els éssers humans per inhalació i pot causar malalties del fetge i del cor i de vegades pot evolucionar a una forma crònica greu, fatal a falta d’un tractament adequat.

En un context de promiscuïtat, pobresa i ociositat, tràfics, intimidacions i violències es desenvolupen a la presó.

En resposta a situacions de violència o agitació, es van realitzar-hi vint-i-sis sedacions forçades  de presos de gener a octubre de 2018 sense cap fonament legal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!