27 d'agost de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Amb la nostra llei

Afortunadament, vivim un estat de guerra sense sang ni fetge. Hi ha molta il·lusió al nostre bàndol i molta agressivitat al de l’enemic. Amb aquest panorama ens reconeixem de mica en mica,  un pas indispensable per tirar endavant. Qui som? Com som?

Deia (deien que deia) la Teresa Forcades que volia la independència, “però” que volia saber-ne més coses…com seria..etc etc…penso que o bé no estava ben transcrit o caldria dir-hi “i” enlloc de “però”. El “però” torna a insistir en el lligam entre emancipació nacional i social, i l’“i” els indicia com a processos paral·lels. Considero que són  històries paral·leles. I aprofitant les ganes de fer net que tenim en general, cal ser molt endreçats per tal de garantir l’èxit de les dues operacions.
Vull reflexionar en veu alta sobre la higiene necessària a nivell social. Sempre he admirat del Poble Gitano (o els Pobles Gitanos) la seva capacitat de tenir lleis pròpies, i sobretot, d’aplicar-se-les. Corren mites sobre els papers dels Patriarques en la resolució de conflictes interns o bé, de situacions fotudes on hi ha gitanos implicats. És cosa seva i s’aclareixen de manera genuïna. I fins i tot, diuen, que si el cas repercuteix fora de la comunitat gitana, el més efectiu és un pacte entre la llei paia i la gitana per garantir l’èxit de la jugada.
Proposo, seriosament, de copiar-ne el model. Proposo, de tot cor, que les sortides de la llei, una llei que primer hauríem de reconstruir a la nostra tribu, siguin jutjades a casa. 
Un parell d’aclariments, però.
Qui som Nosaltres? La catalanitat s’adquireix per incorporació. Una llengua, una economia, un lligam, subjectiu, a la Terra, a una gent i una cultura amb un bon feix de capes, civilitzacions que han deixat pòsit al País. Això vol dir que no parem esment a l’origen de les persones sinó al seu destí: si s’apunten a la vivència aborigen i el desig d’enriquir-la i desenvolupar-la o si prefereixen intentar seguir colonitzar-nos.
Què és la Llei? Doncs no res, els pactes necessaris per conviure amb seny i rauxa i els mecanismes per garantir-ne l’ús.  
Doncs, allà on t’érem. Uns exemples per copsar-ho.
Si diu que els partits gegants del País estan farcits de personatges i hàbits mafiosos, passem-los pel sedàs, ara, amb la certesa que servirà. I per tal que sigui així no es pot fer amb una llei externa que d’una banda té codis extraterrestres i d’altra banda, està dictada pels seus còmplices a l’espai exterior.
Un altre exemple. Caldrà també ser igual d’estricte amb les injustícies que hem patit de fora. No deixem en mans de gent que ens odia l’aplicació de la nostra llei als individus que ens han massacrat.
Us suggereixo que hi rumiem.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!