UNA AUCA PER A GUILLEM D’EFAK

L’estiu del 2019, un enfilall de casualitats i coincidències que es farien molt llargues d’explicar, però que s’acosten molt a la bruixeria, me feren a mans 48 rodolins de Joan Vilamala, escriptor especialitzat en auques i membre del popular grup Esquirols, dedicats a Guillem d’Efak. Amb el vistiplau i la confiança de Mònica Pastor, la vídua del poeta en bicicleta, la proximitat del 25è aniversari de la mort del fill il·lustre de Manacor m’animà a fer una proposta a l’Ajuntament, on la bona acollida va ser immediata. El batle Miquel Oliver i el regidor Mateu Marcè posaren fil a l’agulla i, fidels a la tradició d’il·lustradors de Guillem d’Efak, amb Jaume Ramis a la memòria, aquells rodolins trobaren sabateta de son peu en la mà destra de Toni Galmés. Gràcies també a la feina i gestió dels tècnics, amb Llorenç Carreres al capdavant, la cosa va anar com una seda i la confluència ha desembocat en una deliciosa auca que, d’entrada, convida a fer un agraïment públic a l’Ajuntament de Manacor i a felicitar la bona gent efakiana.

Amb motiu de la presentació, al nou Espai d’Art i Humanitats, es va inaugurar una exposició amb les vinyetes originals de l’auca i altres referents de la vida i obra de Guillem d’Efak: llibres, discs, cartells...  També, en circuit permanent, s’hi podran veure fotos i documentals com “L’ànima negra de l’illa” o el “Siau qui sou!”. La mostra romandrà oberta cinc setmanes, fins dia 28 de febrer.

El rebombori que s’ha mogut a la premsa de Mallorca i del conjunt de Catalunya ha revitalitzat Guillem d’Efak, amb propostes d’enaltir el seu nom. A Sabadell es reclama posar el seu nom a la biblioteca de la barriada de Can Puigjaner on ell va viure. A Manacor ressorgeix la crida a posar el seu nom a l’Auditori. Al capdavall, podem certificar que Guillem d’Efak és viu i ben viu. Ho assenyala l’adagi africà: «cap persona morirà mentre hi hagi algú que la somia» i Guillem d’Efak era una factoria de somnis, com canten els versos que obrin pas a l’exposició: Rega de somnis els teus dies/ i rega de somnis les nits./ Un poble no serà mai poble/ si no té somnis compartits.

Per il·lustrar i posar veu a Guillem d’Efak, després del parlament del batle de Manacor, comptàrem, com sempre, amb la generosa i desinteressada col·laboració dels algaidins Biel Majoral, Delfí Mulet i Biel Torres, de la concarrina Cati Obrador i de la soprano de Manacor Maria Rosselló. Què no hauria fet Guillem d’Efak d’haver comptat en vida amb aquesta colla de veure?

El mes de maig de 1980, a la Sala Imperial, acompanyat del grup «Amigos» (amb Pep Alba i Tomeu Matamales) i amb músiques d’Antoni Parera Fons, Guillem d’Efak estrenava SIAU QUI SOU!, una història de Mallorca en cançons. Al fulletó de presentació, Bernat Nadal, el poeta honest de Manacor, escrivia: «Les cançons que ens ofereix Guillem d’Efak feriran la sensibilitat dels espectadors. Qui pugui romandre impassible haurà de revisar seriosament la seva formació i demanar-se: què han fet amb mi?» Efectivament, les tres peces que es varen escoltar per arrodonir la vetllada i documentar musicalment l’auca, feriren la sensibilitat dels espectadors que expressaren la seva satisfacció amb aplaudiments emocionats.

Encara romandran noves activitats a l’entorn de la figura de Guillem d’Efak. A Sabadell han proposat posar el seu nom a la Biblioteca del barri de Can Puigjaner. Es vol fer la ben necessària reedició del còmic que va fer Jaume Ramis sobre “El regne enmig del mar”, l’enregistrament en CD del concert de 1980, amb l’afegitó de les cançons de Leo Ferré, Georges Moustaki o Jean Ferrat que va cantar en català Guillem d’Efak, l’edició del recull de contes que va publicar els anys 60 del segle passat a “Cavall Fort” i a “L’infantil”, amb noves il·lustracions… tot plegat, passa a passa, fins a la divulgació de l’obra completa del bruixot barracaner de la Guinea. Tenim Guillem d’Efak per molts d’anys!

FOTOS

Joan Vilamala i Toni Galmés signant auques

Guillem d’Efak, una factoria de somnis

Gent efakiana a rompre

Els músics amb el batle de Manacor

Toni Galmés, Joan Vilamala i Llorenç Carreres davant de l’auca