EL TRICENTENARI (exemplar) A LES PITIÜSES

Foto DIARIO DE IBIZA

Foto DIARIO DE IBIZA

Dia 4 de novembre de l’any passat vaig rebre un missatge d’Enric Ribes, director de la revista EIVISSA, demanant-me si podria escriure un article per a l’exemplar que havia de sortir per Sant Jordi d’enguany. Ell i Damià Quetgles, de la revista SA PLAÇA, foren els primers en preveure en temps i forma la commemoració del Tricentenari 1715-2015, poc després que a Palma és constituís una Comissió Cívica per evitar que la desídia de les institucions públiques d’aleshores negligís intencionadament de fer memòria d’un episodi transcendental que ens va malbaratar la història. Cal afegir que el mes d’agost del 2014, a la Universitat Catalana d’Estiu, on vaig fer la conferència Pólvora i farina, Bernat Joan ja m’havia fet avinent que les Pitiüses no romandrien al marge de l’efemèride i, posteriorment, m’informà que el curs que l’Institut d’Estudis Eivissencs organitza cada any seria dedicat al Tricentenari. La correspondència mantinguda amb Isidor Marí, bon coneixedor de la qüestió, contribuïa als bons presagis.

Al monogràfic 1715-2015. 300 anys de resistència, publicat a la revista PISSARRA, Maurici Cuesta i Labèrnia hi escriu 300 anys després d’alguna cosa més que una derrota per a Eivissa i Formentera. Al final, destaca que només l’IEE ha organitzat actes i, per trencar amb el «desesperant silenci» oficial, fa una apel·lació per tal que «properament hi pugui haver celebracions amb suport institucional». El clam de l’historiador no ha estat desoït. Ara, quan som a punt de cloure l’any 2015, podem constatar, per la quantitat i la qualitat d’actes que s’hauran fet tant a Eivissa com a Formentera, un conjunt prou satisfactori que confirma que les Pitiüses, com fan els pobles savis, hauran retut justa memòria. Finalment, renovades les institucions arran de les eleccions municipals i autonòmiques d’enguany, tant el Consell d’Eivissa com el Consell de Formentera s’han implicat en la commemoració.

En el balanç, a més de la revista Eivissa (1) i dels articles publicats a la premsa diària, destaca sobretot el XLI Curs Eivissenc de Cultura de l’IEE, amb un dens programa al llarg dels mesos d’octubre i novembre, amb conferències i un cicle de cinema, al qual em permet de suggerir que s’hi afegeixi el documental La Resistència de Pere Sànchez (2). També són denses i sucoses les entrevistes sobre el cas de les Pitiüses publicades recentment al Diari de Balears (3). Quant a l’impuls del Consell d’Eivissa i del Consell de Formentera, cal valorar la iniciativa dels seus respectius responsables de Cultura, David Ribas i Susanna Labrador, de presentar l’exposició 1715. LA FI DEL REGNE ENMIG DEL MAR?, amb producció del Born Centre Cultural de Barcelona, que s’haurà pogut veure a Vila, entre el 29 d’octubre i l’11 de desembre, i, en petit format, a Formentera, entre el 9 de novembre i el 4 de desembre. En ambdós casos, l’exposició es complementarà amb conferències i amb visites guiades (4).

CARTELL A3 EXPO_1715 TRICENTENARI

Encara que totes les coses solen ser sempre perfectibles, la commemoració del Tricentenari a les Pitiüses pot qualificar-se de modèlica. A banda de la implicació del Consell de Mallorca (5) i a l’espera de la fins ara inèdita implicació del Govern de les Illes Balears en els actes organitzats a Mallorca (amb la desvergonya pública afegida del silenci ignominiós d’IB3), Eivissa i Formentera hauran fet molt més que limitar-se a «cobrir l’expedient». Han fet memòria i, amb ella, han contribuït a recordar-nos qui som i d’on venim per tal de decidir cap a on volem anar.

(1) Al final de tot, trobareu les vuit pàgines de l’article que hi vaig publicar. L’avinentesa em permet de desfer un lapsus calami que vaig cometre (coses d’internet!) en atribuir erròniament el fragment de glosa que transcric per tancar l’article a Felip Curtoys. A partir d’una quarteta d’aquest (Eivissa, petit bocí,/ de la pàtria catalana…) va ser Isidor Marí qui composà i cantà, amb tonada de glosador, un romanç que ha esdevingut punt de referència.

(2) Aquest és el programa complet del curs de l’IEE, sota el títol genèric Per dret de conquesta? La Guerra de Successió a les Pitiüses

Octubre

Divendres, 2 d’octubre, presentació dels actes commemoratius del tres-cents aniversari de la Guerra de Successió i conferència: “1714-1715, són present”, a càrrec de Josep Maria Solé i Sabaté, Catedràtic d’Història Contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona. Club Diario de Ibiza, 20.00 h

Dijous, 8 d’octubre, conferència: “La guerra de Successió espanyola i la fi del regne de Mallorca?”, a càrrec d’Eduardo Pascual Ramos, Universitat de les Illes Balears. Club Diario de Ibiza, 20.00 h

Dijous, 15 d’octubre, presentació del llibre “Fora botiflers, fora galls! La Guerra de Successió a les Illes Balears”, a càrrec de l’autor, Mateu Morro Marcé, Universitat de les Illes Balears. Can Ventosa, 20.00 h

Dijous, 22 d’octubre, conferència: “L’Eivissa del segle XVIII”, a càrrec de Fanny Tur Riera, directora de l’Arxiu Històric d’Eivissa. Club Diario de Ibiza, 20.00 h

Dijous, 29 d’octubre, conferència: “Disputes per les salines abans, durant i després de la Guerra de Successió”, a càrrec d’Antoni Tur Torres, historiador. Club Diario de Ibiza, 20.00 h

Novembre

Dilluns, 9 de novembre, conferència: “L’impacte del Decret de Nova Planta en la llengua catalana a Eivissa”, a càrrec de Bernat Joan i Marí, Catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes. Club Diario de Ibiza, 20.00 h

Dimarts, 10 de novembre, conferència: “Les Pitiüses i la Guerra de Successió: la derrota d’un model polític”, a càrrec de Santiago Colomar, historiador. Club Diario de Ibiza, 20.00 h

Dimecres, 11 de novembre, conferència: “Exèrcits, soldats i armes del segle XVIII”, a càrrec de Francesc Xavier Hernàndez Cardona, Catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials, Universitat de Barcelona. Club Diario de Ibiza, 20.00 h.

Dijous, 12 de novembre, conferència: “Taules i cuines en temps de la Guerra de Successió”, a càrrec de María Ángeles Pérez Samper, Catedràtica d’Història Moderna, Universitat de Barcelona. Club Diario de Ibiza, 20.00 h

Divendres, 13 de novembre, conferència: “A tres segles de la fi d’un conflicte, 1715-2015: la guerra de Successió a Eivissa i Formentera”, a càrrec d’Antoni Espino López, Catedràtic d’Història Moderna, Universitat Autònoma de Barcelona. Club Diario de Ibiza, 20.00h.

Cicle de cinema

Dissabte, 17 d’octubre: “Capità Escalaborns”. Sala d’actes del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, 18.30 h.

Dissabte, 31 d’octubre: “El vent de l’illa”. Sala d’actes del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, 18.30 h.

Dissabte, 21 de novembre: “Born“. Sala d’actes del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, 18.30 h.

(3) vg: http://dbalears.cat/especials/2015/08/30/286904/primera-mesura-monarquia-borbonica-despres-ocupacio-eivissa-formentera-requisar-les-salines.html (Bernat Joan)

http://dbalears.cat/especials/2015/09/02/286930/historiador-isidor-macabich-entrat-segle-deia-els-decrets-nova-planta-havien-estat-atemptat-contra-llibertat-eivissa.html (Isidor Marí)

(4) L’exposició a Vila s’inaugurà dia 29 d’octubre i va rebre una bona atenció mediàtica.

Foto: ULTIMA HORA

Foto: ULTIMA HORA

DIARIO DE IBIZA

http://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2015/10/29/ibiza-guerra-sucesion/802237.html

http://multimedia.diariodeibiza.es/fotos/local/exposicion-1715-del-regne-enmig-del-mar-45606.shtml (fotos)

NOUDIARI

http://www.noudiari.es/2015/10/el-consell-recorda-el-tricentenari-de-la-guerra-de-successio-amb-lexposicio-1715-la-fi-del-regne-enmig-del-mar/

ULTIMA HORA

http://ultimahora.es/vips/discreto-encanto/guerra-1715-efectos-paneles-documentos-historicos.html

TELEVISIÓ

http://teftv.com/2015/10/28/2810-la-invasio-borbonica-a-sa-nostra-la-historia-duna-derrota-de-la-nostra-llengua-i-cultura/

Informació pàgina Consell d’Eivissa

http://www.conselldeivissa.es/portal/p_20_contenedor1.jsp?codMenuPN=527&contenido=10911&layout=p_20_contenedor1.jsp&tipo=2&codMenu=595&codMenuSN=535&seccion=s_fact_d4_v1.jsp&nivel=1400&language=ca

(5) vg. http://dbalears.cat/balears/2015/09/01/286916/miquel-ensenyat-som-serem-encara-els-dolgui.html(discurs al Born CC de Miquel Ensenyat, President del Consell de Mallorca)

PS.- Generalment no es reconeix la feina abnegada i anònima de persones que són clau en la dinàmica cultural. Tan bon punt es posà en marxa la programació del Tricentenari a Mallorca, des de les pàgines del facebook, Josep Bonet Roig va reclamar i reivindicar que totes les activitats es poguessin dur a les Pitiüses. Em consta que “ha set” un animador incansable per dinamitzar l’efemèride i vull que consti en acta el meu agraïment.

ei1 (1)

 

ei2

ei3

ei4

ei5

ei6

ei7

ei8