PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

4 de setembre de 2014
1 comentari

LA SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ I ELS 1714 SOUS

El 65% dels catalans llegeix com a mínim un llibre a l’any. Les dades són lluny d’altres països i a banda de preguntar-nos com poden viure els que no llegeixen cap llibre a l’any i com poden fer-ho els que només llegeixen un llibre a l’any, convé que repassem unes quantes dades importants que poden servir per lligar cultura catalana i independència. O simplement cultura i consciència.

I és que demà s’inaugura la setmana del llibre en català i convé fer uns quants números. L’any passat a la Via Catalana per la independència, en un tram del Maresme, vaig veure força gent amb llibres a les mans. I destacava una important presència de traduccions al castellà. Vaig preguntar-los als homes i dones que les llegien i em van donar un argument de pes: són més barates que en català.

Si és cert que l’independentisme ha augmentat de forma notable en els darrers temps i a la via catalana hi havia un milió i mig de persones, podem pensar que un any després uns dos milions de persones a casa nostra són independentistes. És a aquests que m’adreço amb l’esperança que es decideixen per comprar i llegir com a mínim un llibre escrit originàriament en català a l’any.

Això suposaria per a la indústria (si comptam amb un preu mitjà de 18 euros per llibre), una entrada de 36 milions d’euros de facturació. Si dividim la xifra entre 21.000 euros anuals (un sou de 1.500 euros al mes bruts amb 14 pagues) resulta que aquests 2 milions de catalans podrien donar feina durant un any a 1.714 persones relacionades amb el món del llibre.

Sigui una xifra casual o no, el gest a favor de la nostra llengua i cultura és molt simple. Comprar un llibre en català els que no en compren. Canviar de llengua els que en compren i ho fan en castellà. I ser conscients que si busquem tomàquets i patates de proximitat, també estaria be que, per variar, es compressin llibres d’aquí, escrits per gent d’aquí i fets per editorials d’aquí. Feliç setmana del llibre en català a tothom!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!