Evolució dels salaris

Deixa un comentari

L’INE ha començat a publicar un nou indicador de l’evolució dels salaris: l’Índex de Preus del Treball (IPT). L’objectiu d’aquest indicador és mesurar l’evolució temporal dels salaris de tal manera que s’exclogui l’efecte de canvis en la composició dels llocs de treball. Fins ara, l’INE només publicava el cost laboral i salarial mitjà per treballador. El següent gràfic mostra la taxa de creixement d’aquest indicador i la del salari mitjà a Catalunya.

Font: INE (dades descarregades el 18-12-2016)
Font: INE (dades descarregades el 18-12-2016)

En el gràfic es pot veure que el creixement del salari mitjà el 2009 i el 2010 era degut, en gran part, a canvis en la composició dels llocs de treball. La destrucció de feines de baixa remuneració d’aquests anys va fer incrementar el salari mitjà. Per això, mentre que el 2010 aquest va créixer un 4,9%, l’Índex de Preus del Treball, que descompta l’efecte composició, mostrava un creixement de l’1,1%. En canvi, els canvis en la composició van tenir l’efecte contrari el 2014. En aquest any, la taxa de variació de l’IPT va ser 0, mentre que el salari mitjà va disminuir un 1,2%.

L’àmbit poblacional d’aquest índex està format per tots els treballadors per compte d’altri (assalariats) i exclou les persones per qui la seva remuneració no sigui principalment en forma de salari, sinó per comissions o beneficis.  El guany salarial inclou el diner en efectiu i les remuneracions en especie i consisteix en les retribucions abans d’haver practicat les deduccions de les aportacions a la Seguretat Social per compte del treballador o les retencions a compte de l’IRPF. Per al càlcul s’utiliza un índex de Laspeyres encadenat.

Aquesta entrada s'ha publicat en General el 18 de desembre de 2016 per apunts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.