El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

3 de desembre de 2008
0 comentaris

Pioners en sanitat

Aquest és l’article que avui he publicat a la contraportada d’El Punt del Barcelonès Nord. Tracta sobre la necessitat que Badalona se senti orgullosa de ser pionera en qüestions de sanitat, gràcies a Can Ruti -i especialment pel laboratori de retrovirologia- i l’Institut Guttmann.
 

Tan acostumats com estem a llepar-nos les ferides se’ns fa estrany destacar en algun camp; potser per aquest motiu sembla que no donem importància a certes coses que ens haurien de fer sentir orgullosos de Badalona, més enllà de la Penya quan guanya títols… El paradigma d’aquesta situació és l’hospital Germans Trias i Pujol. A l’entorn del centre sanitari s’ha fet més soroll quan els veïns han reclamat l’aparcament gratuït –que ara es demostra com una mala solució perquè no hi ha prou espai perquè tothom hi pugui aparcar…– que de les fites assolides en el camp de la investigació. Can Ruti és pioner en diverses àrees, entre elles en dues que cerquen remei per a les plagues de la nostra societat: la sida i el càncer.
L’hospital, que enguany celebra el vint-i-cinquè aniversari, és la seu des del 12 de gener de 1995 la Fundació Institut de Recerca de la Sida-Caixa «Irsi Caixa», que dirigeix el doctor Bonaventura Clotet. L’objectiu de la fundació, que disposa del suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, és «realitzar, impulsar i divulgar la recerca mèdica en l’àmbit de la síndrome d’immunodeficiència adquirida». Actualment, aquesta organització és pionera en investigació biomèdica. Desenvolupa línies de recerca científica en àrees com ara la biologia molecular i cel·lular i en la retrovirologia clínica. És una institució activa, que organitza congressos i seminaris per aprofundir en el coneixement del VIH (virus de la immunodeficiència humana), coopera amb altres entitats i concedeix beques i ajuts per a la investigació.
Pel que fa al càncer, aviat estarà en marxa l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC), que se situarà en els més de 3.000 metres quadrats de les antigues escoles de Can Ruti. Allà hi haurà diversos laboratoris d’investigació genètica i epigenètica sobre el càncer, especialment sobre el gastrointestinal i la seva patogènesi, per posteriorment ampliar el camp d’investigació als càncers de mama i de pròstata. L’institut, el coordinarà l’investigador Miquel Àngel Peinado i el dirigirà el prestigiós Manuel Perucho, director d’un programa similar al Burnham Institute for Medical Research de La Jolla, a Califòrnia.
Ja a dia d’avui l’hospital Germans Trias i Pujol es troba entre els sis millors de Catalunya pel que fa a la qualitat i quantitat de la seva recerca. Prop de Can Ruti hi ha una altra institució de prestigi, l’Institut Guttmann, l’hospital de referència per al tractament medicoquirúrgic i la rehabilitació integral de les persones amb lesió medul·lar, dany cerebral adquirit o una altra gran discapacitat d’origen neurològic.
Aquest és un dels capitals tangibles, ara com ara, més importants de Badalona. La ciutat, però, no sembla saber-ho i continua veient la zona de Can Ruti, amb tots els seus equipaments, com un lloc on millor no haver d’anar. És lògic que hi hagi aquest sentiment, però els ciutadans badalonins haurien de tenir la tranquil·litat i l’orgull de saber que en cas de malaltia disposen d’un dels centres sanitaris més importants i capacitats del país. Potser no hi ha ajudat gaire la seva escassa política comunicativa, però tampoc n’han fet gaire gala els polítics locals. Tanmateix està mal comunicat, ha crescut deslligat de l’entramat urbà; com alguns altres equipaments, sembla un bolet que accidentalment ha crescut aïllat a Badalona. És el mal d’aquesta ciutat. Ens hem de fer nostre Can Ruti i promoure’ns com una ciutat que és referent en l’àmbit mèdic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!