L'Aleix a ca la Toca

Al Lluçanès a recer de cap malastre

16 de febrer de 2010
4 comentaris

S’ha acabat l’AVUI (i 2). Arriba la normalitat estatal

En saber la notícia, la indignació em va semblar el mínim que hom podia sentir i fer d’acord amb aquest sentiment. Amb el pas dels dies i amb algunes lectures sobre el tema, se’m confirma la indignació, però no tant pel fet concret de deixar de distribuir el diari a diferents indrets del país, sinó perquè tot plegat és la conseqüència visible i anecdòtica de tot un procés molt més seriós. I potser no és tant estrany que això passi amb la correlació de forces existent al Parlament de Catalunya.
De fet, en el marc de l’Espanya de les autonomies, no hem fet més que normalitzar la nostra realitat.

(Continua)

Com que el tema del paper informatiu ha estat sempre una dèria que he tingut, quan vaig a qualsevol lloc allunyat de casa meva acostumo a interessar-me pels mitjans escrits en paper que hi hagi en l’indret corresponent. Així, he adquirit moltíssimes capçaleres de premsa local o comarcal arreu del país, algunes de les quals encara conservo. Sempre m’ha semblat molt interessant la premsa de proximitat i la premsa escrita en paper, al nivell que sigui: empresa, entitat, barri, sindicat, moviment social, poble, ciutat, comarca, mancomunitat…
Aquest fet m’ha portat a intentar conèixer els mitjans que es fan a llocs i països diferents del meu, com ara la premsa provincial o regional/ d’autonomia que es fa arreu de l’Estat espanyol o francès. I sempre havia pensat que era un model potser molt útil i potser algun de ben fet, però que responia a una manera d’entendre i organitzar l’Estat. I sempre havia pensat que a casa nostra calia una altra mena de premsa. L’AVUI i el Punt no han tingut potser el projecte concretat però podien ser vies per aconseguir-ho -el cas Comit en va ser un intent més-, ara ja no pot ser.
A casa nostra, quan algun mitjà d’aquests ha mantingut un plantejament, més formal que real, però l’ha mantingut, de fer algun pas en la línia de garantir un marc nacional complet en la comunicació, ha acabat fent la fi del cagalàstics. L’AVUI va néixer sense fer una aposta atrevida però apuntant-hi voluntats i EL PUNT semblava el germà un xic més conseqüent, amb intents fins i tot d’edicions territorials en el conjunt del país. Finalment, ara que sembla que governen els més propers al Punt, i que aquests es queden l’AVUI, ara tot s’acaba. I amb aquest final, s’acaba la premsa diària amb picades d’ullet nacionals, i esdevenim normals en el concert de les autonomies espanyoles -i no diguem de la realitat respecte de l’Estat francès!-. Si avui ens n’anem a Santander, a Sevilla, a Segovia, a Teruel, a Melilla o a Barcelona, a València o a Eivissa, trobarem el mateix: premsa provincial o regional /d’autonomia i prou, en l’àmbit específic, i “nacional espanyola”. Per tant, els interessos polítics i estatals han trobat la coincidència. S’ha acabat la “ingerència” en afers d’altres comunitats autònomes, s’ha acabat “ficar-se” a casa dels altres. Amb l’excusa dels interessos empresarials, El Punt i l’Avui han acabat de fer quadrar el cercle.
A l’Estat espanyol, avui, en paper, hi ha premsa diària d’àmbit administratiu espanyol -província i comunitat autònoma: Las Provincias, La Vanguardia, Avui, Diari de Mallorca, El Adelantado, El Punt, Alerta o Notícias de Álava- i d’àmbit “nacional” espanyol: El País, El Mundo, Público, La Razón, ABC. Només Gara i Berria trenquen aquests marcs a Euskal Herria, fent diaris nacionals, de país.
Avui, qualsevol turista pot arribar als Països Catalans i comprar premsa en clau espanyola, tot i que pugui sobtar-li que algun encara s’escrigui en català. Hem esdevingut normals. El catalunyisme ha fet un nou servei a l’estat, com fa des de…, amb posades en escena més o menys agosarades, allò d’ofrenar noves glòries a Espanya.
En el dia a dia, el país en premsa en paper ja no hi és. En l’àmbit televisiu, gairebé tampoc. En ràdio, què direm! Ens queda Vilaweb. Però un país d’onze milions d’habitants, en el cor del món ric, al sud d’Europa, costaner a la Mediterrània, amb una llengua pròpia, pot existir sense mitjans de comunicació nacionals? Jo crec que no. Algun polític s’ho planteja seriosament i prioritària? Segur que no.
P.S.: Quan parlem de mitjans nacionals no podem fer referència als que diuen que són nacionals, sinó als que fan del mitjà una eina o un producte en clau de país, que són dues coses absolutament diferents.
  1. Al País Valencià l’avui el tenim tots els dies des de fa segles, pot ser no siga exacte i justetet el mateix Avui que a Catalunya -com de costum-, altra qüestió és el demà … que ningú el té assegurat, ni tant sols Catalunya.

    Com deia Cruyff, l’Estat espanyol es un cosa i el País Valencià una otra, que no ha segut mai i no té per què ser exactament el mateix i igual que al Principat.

  2. Abans de morir, ja voleu enterrar els pocs mitjans de premsa, en paper, nacionals.

    Sembla que us interessi més tenir raó que no la pervivència dels mitjans; sou profetes del desastre, pessimistes incombustibles, hipercrítics sense propostes, predicadors de mals averanys.

    Pere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!