L'Aleix a ca la Toca

Al Lluçanès a recer de cap malastre

22 de juliol de 2011
2 comentaris

Regne no i Principat sí?

Fa temps que en cercles nostrats es tendeix a utilitzar el terme País Valencià com a forma fins i tot reivindicativa pel sol fet d’usar-lo, mentre que es rebutja, en els mateixos cercles, el terme Regne de València. Fa un tuf com blavero.
Curiosament, els mateixos, fan servir el terme Principat com a sinònim de Catalunya, per referir-se a una part dels Països Catalans. Sembla que és un acte de normalitat.
Ben curiós aquest país. L’empanada està al nivell superior, sens dubte.
I és que el problema es veu que recau en el fet que fa por dir Catalunya restringint-la al Principat, sembla que cal mantenir l’oportunitat de fer-la servir per anomenar el conjunt dels Països Catalans, amb una clara dosi de creure que la “catalanitat” és un garbell d’essències que es guarden en el pot principatí i no en la resta.
Això sí, els mateixos que defensen l’ús de Principat criden esganyitant-se per manifestacions i altres indrets de radicalitat que “els catalans no tenim rei” -però tenim príncep? I no és el mateix o dels mateixos?-. I aquest “els catalans” inclou o exclou els valencians i els mallorquins? Els deu incloure perquè a ells no els deixem ser regne. Vaja, que som d’un Països Catalans total quant al regne però ens obnubilem en el tema del príncep. Propi, sens dubte.
Crec que ha arribat el moment de deixar de moure’ns en termes d’èpoques superades, encarar que la nació no és Catalunya, que els catalunyesos som tan poc o tan molt essencials en matèria de mites nacionals com la resta de catalanes i catalans -valencians, lleidatans, mallorquines, fragatins, rosselloneses, eivissencs, ebrencs…-, i que ens toca ser un xic menys melic i un molt més mà estesa i ulls oberts.
Catalanes i catalans per a totes i catalunyesos en lloc de principatins. I els regnes i els principats per a la història que ja hem tingut, que la del futur no en necessita.

  1. Hi ha un altre aspecte del que dius que em sembla que té relació també amb la manca d’autoestima i orgull dels catalans. Els catalans sí que tenim un Principat, el d’Andorra. L’únic Estat català del món, amb representació a les Nacions Unides. I formalment és un Principat que, per falta d’un, té dos coprínceps. N’hauríem d’estar orgullosos, perquè això rebat dues coses: 1) que no hi ha cap Estat català al món (mentida, en tenim un, petitet, però hi és i l’hauríem de reivindicar amb orgull i utilitzar molt més per a la nostra projeccció internacional (Pompeu Fabra ho tenia tan clar que, estant exiliat, va anar a Andorra a fer en català el seu testament). 2) que els estats petits no tenen viabilitat (quan el problema no és si un Estat és petit o gran sinó si els ciutadans que viuen en un determinat territori i es consideren comunitat nacional diferent volen tenir o no un Estat propi independent, allò que en diem dret a l’autodeterminació). Jo, quan feia feines de secretariat de redacció a “El Triangle” i algun redactor parlava del Principat referint-se a Catalunya, sempre li preguntava: quin Principat, el d’Andorra? Darrerament, acostumo a utilitzar un terme antic però que em serveix per evitar ambigüitats: parlo de la Catalunya estricta, quan vull diferenciar-la de la resta dels Països Catalans. Esclar que, si parlem en termes estrictament polítics hauríem de dir el territori català amnistrat per la Generalitat de Catalunya sota sobirania espanyola, si és això el que volem dir, perquè la Franja administrada pel l’Aragó jo la considero també Catalunya així com la Catalunya del Nord sota sobirania francesa.
    D’altra banda, compte amb menysprear la independència d’Andorra, perquè –segons explica Eugeni Casanova al su llibre sobre l’art religiós de la Franja– Juan Carlos de Borbón li va dir al copríncep Martí Alanís: “A mi y a la reina nos gustaría ser copríncipes de Andorra”. El bisbe li va respondre, segons li va explicarell mateix al periodista: “Lo siento, señor, pero no me gustaría que hiciese usted a los andorranos lo mismo que hizo a los saharauís”. I tot seguit es va posar en contacte amb les autoritats civils andorranes per posar en marxa la nova Constitució que en va reforçar la independència i el reconeixement internacional. Potser aquestes consideracions meves serveixin per relativitzar una mica el que dius al teu article. Per desgràcia els catalans ens oblidem d’Andorra quan parlem dels Països Catalans. És que ens fa vergonya perquè és un Estat molt petit o perquè és un Principat? El Borbó no ho veia pas de la mateixa manera…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!